Оркестър „Митонисимо

Оркестър „Митонисимо" открива новия си сезон със „Serenata notturna"

На 6 ноември от 19.00ч в залата на Военния клуб в София

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с диригента Огнян Митонов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

„Малка нощна музика" и много други шедьоври на Моцарт ще звучат в концерта „Serenata notturna" , с който Оркестър „Митонисимо" открива новия си сезон, на 6 ноември от 19.00ч в залата на Военния клуб в София.

Под диригентството на Огнян Митонов ще звучат емблематични творби на гения от серенадната и дивертиментна област на творчеството му - Серенада „Малка нощна музика", Дивертименто в ремажор (Залцбургска симфония №1), „Нощна серенада" (инспирирала заглавието на концерта) за четирима солисти и оркестър, Рондо в до мажор и Рондо в си бемол мажор за цигулка и оркестър.

Солистите са от състава на оркестъра - цигуларките Смиляна Лозанова, Доротея Димитрова, Мартина Чанева, Доротея Кръстева, Мария Цветкова-виола и Илияна Бенчева-контрабас.

В концерта ще прозвучи и част от известния Квинтет за кларинет и струнни. Партията на кларинета ще се изпълни от диригента.

В програмата са включени и арии от оперите на Моцарт „Театралният директор" „Мнимата градинарка" и „Милосърдието на Тит". Солист е младото сопрано Петя Миленова, притежаваща изключително красив глас с огромен диапазон.

Билети ще откриете във всички каси на EasyPay, онлайн на https://epaygo.bg/1871059117

На 11.12.2023г. отново във Военния клуб предстои да се представи премиерно концертът „Майсторите на белкантото. Оперни и инструментални бисери от творчеството на Росини, Доницети и Белини". Оркестър Митонисимо, четирима солисти певци, солисти инструменталисти от оркестъра. Диригентът Огнян Митонов също ще е солист. Едната линия са арии и ансамбли от най-известните опери на тримата велики композитори на т.нар. белкантова музика, като „ Севилският бръснар", „Норма", „Любовен еликсир" и др. Другата линия са инструментални, оркестрови творби на същите автори - малко позната, но много интересна страна от творчеството им.

За оркестъра:
Камерен Оркестър „Митонисимо" е създаден в края на 2008 г.от диригента Огнян Митонов. Той се състои е от едни от най-ярките млади музиканти, представители на нежния пол. Важна и интересна особеност на оркестъра е, че неговите виртуозни музиканти са и солисти на състава. Диригентът също често е солист в програмите. В изявите на оркестъра по уникален начин се съчетават ансамбловите и солистичните изяви, инструменталното с вокалното изкуство, класиката със съвременни произведения. Често в концертите на оркестъра участват изтъкнати оперни певци, както и хорове. Програмитеса внимателно подбрани и се представят пред публиката поинтересен и увлекателен начин.

Снимка: Личен архив на Огнян Митонов

За диригента:
Огнян Митонов е роден на 1.11.1976 г. в София. На 6-годишна възраст започва да композира. През 1995 г. завършва Софийското Музикално Училище със специалност кларинет,а през 2000 г. Държавна Музикална Академия със специалности Оперно-Симфонично дирижиране и Хорово дирижиране, и на двете места с пълен отличен успех. Паралелно с дирижирането изучава и композиция.
От 2002 г. Митонов е диригент в Национален Музикален Театър "Ст.Македонски". Реализирал е като диригент-постановчик: "Българи от старо време", " Орфей в ада", "Графиня Марица", „Принцесата на цирка", "Лелята на Чарли", "Хубавата Елена", "Граф фон Люксембург" , "Циганска любов", "Островът на мечтите", "Четирима в леглото", "Законът на джунглата", „Ухание на пури и джаз" "Сантиментално пътешествие","Патиланци" и др. Дирижирал е още: "Прилепът", "Царицата на чардаша" , "Виенска кръв", "Цигански барон", "Една нощ във Венеция", "Котки" , "Моята прекрасна лейди", "Виктория и нейният хусар", "Службогонци", "Казанова", "Магьосникът от Оз", както и десетки концерти.
За постановката "Граф фон Люксембург" е отличен с наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Създател, диригент и солист на Камерен Оркестър „Митонисимо", с който има реализирани концерти в страната и в чужбина.

Освен в България, има изяви на много сцени в Европа и Америка. Дирижирал е спектакли на "Аида", "Кармен", "Вълшебната флейта" и "Травиата" във Франция и Белгия като музикален директор на френската оперна компания "OperaPassion". Бил е диригент на „TeatroLirico D' Europa" на турнета в САЩ. Дирижирал е още в Германия, Швейцария, Холандия и Люксембург. Някои от заглавията в тези изяви са: "Бохеми", "Прилепът", "Кармина бурана", "Севилският бръснар", "Лучия ди Ламермур", "Циганска любов", „Йохан Щраус гала концерт", „Франц Лехар гала концерт".

Огнян Митонов е гостувал на сцената на Софийската опера като диригент-постановчик на „Сестра Анджелика"и Джани Скики" от Пучини. Има реализирани записи със Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Бил е гост-диригент на оперите в Пловдив, Благоевград, на Симфониета - Видин и Симфониета - София. Има богата концертна дейност със Симфоничния оркестър на Музикалната академия в София.
През 2001 г. под неговата палката звучат премиерните за България спектакли на френските опери "Бедният моряк"от Д.Мило и "Хирургия" от П.О.Феру на фестивала "Софийски музикални седмици".

От 2000 до 2007г. Огнян Митонов е преподавател по Оперно пеене с диригент в Държавната музикална академия. Подготвя и дирижира спектаклите на Учебения оперен театър към академията. Измежду заглавията са: "Дон Паскуале" и "Рита" от Доницети, "Така правят всички жени" и "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, "Веселите Уиндзорки"от О.Николай, "Цигански барон"от Щраус, "Севилският бръснар"от Дж.Паизиело - премиера за България, и др.

Председател на журито на 14-тия Международен оперен конкурс „Джулиета Симионато" в Италия, също така член на журито на 4-ия и 5-ия Национален конкурс „Мими Балканска" за оперета и мюзикъл на Националния музикален театър.

Осъществява също солови рецитали и камерни концерти като кларинетист.
Огнян Митонов има награди за композиция. Негови творби са изпълнявани на концерти в София и страната.

Ключови думи: