В Софийската опера и балет „Говори Рахманинов“ по повод 150 години от рождението му

В Софийската опера и балет „Говори Рахманинов“ по повод 150 години от рождението му

Софийската опера и балет ще отбележи с два концерта 150-ата годишнина от рождението на композитора Сергей Рахманинов. Спектакълът е озаглавен „Говори Рахманинов“ и ще се състои на 1 и 22 април, съобщават от музикалната институция.

Събитието е с участието на Цветана Бандаловска (сопран), Благовеста Константинова (пиано) и Теодор Георгиев (актьор). 

„Още преди една година, когато Благовеста Константинова ми напомни, че предстои голяма годишнина на Рахманинов, аз се замислих, че съм родена в Русия, руският е моят матерен език, обичам да пея на руски и решихме, че непременно ще направим този концерт. След идеята започна реализацията. Исках тази програма да бъде театрална. Да не бъде концерт, на който просто се изпълняват едни песни, а публиката ръкопляска. Обединихме всичко в една линия и се надявам това да се хареса. Рахманинов ще присъства много осезаемо на сцената. Затова така озаглавихме концерта „Говори Рахманинов“, коментира Цветана Бандаловска, цитирана от БТА.

По думите й, концертът е построен така, че да проследи целия живот на композитора. „Подбрахме стихове от любимия му поет Байрон. Защо от него? Първоначално искахме да открием мислите на самия Рахманинов, но се оказа, че в писмата той не е оставил нищо. Той е бил много мълчалив, не много комуникативен, бил е интровертен. Със сигурност е споделял мислите си само в най-интимна атмосфера. Но знаем, че Пушкин, Шекспир и Байрон са били едни от любимите му поети. Така в Байрон намерихме това, което искахме да свържем с романсите и цялостната линия, която ще върви - гласът на Рахманинов през стиховете на Байрон вплетен в неговите романси“, допълва Бандаловска.

На 9 април честванията на 150-ата годишнина от рождението на композитора Сергей Рахманинов ще продължат с концерта „Експресии от петолинието“. Към упоменатите по-горе артисти ще се присъединяват баритонът Кирил Манолов и пианистката Боряна Ламбрева. Концертите са в Камерната зала на Софийската опера от 19 ч.

Ключови думи: