В София започва 4-тия Международен хоров фестивал „Петко Стайнов

В София започва 4-тия Международен хоров фестивал „Петко Стайнов"

На 13 и 14 май 2023г. в Аулата на Софийския университет

Чуйте подробности от интервюто на Георги Митов-Геми с Петко Стайнов-внук - управител на фондация "Петко Груев Стайнов", разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
Международният хоров фестивал „Петко Стайнов" – 2023 се провежда за четвърти път. Първото издание беше организирано през 2016 г. в рамките на честването на 120-та годишнина от рождението на именития български композитор акад. Петко Стайнов. Отчитайки неговия успех, както и засиления интерес към хоровото творчество на композитора, за който свидетелства изпълнението на негови творби на престижни музикални форуми от хорове в Белгия, Холандия, Франция, Япония, Тайван, Израел и др., ръководството на фондация „Петко Груев Стайнов“ реши да превърне Международния хоров фестивал „Акад. Петко Стайнов“ в периодично събитие, което да бъде организирано на всеки две години. Второто издание на фестивала се проведе през 2018 г. Третото издание, предвидено за 2020г., бе отложено поради пандемичната обстановка. В крайна сметка то беше организирано онлайн през 2021 година в рамките на националното честване на 125-годишния юбилей на Петко Стайнов.
 

Тази година Фестивалът ще се провежда на 13 и 14 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Негов основен организатор е фондация „Петко Груев Стайнов“ в партньорство с Българския хоров съюз и със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участници в проявата са елитни чуждестранни и български хорове, всеки със собствена програма и със задължително изпълнение поне на една авторска творба на Петко Стайнов. Изпълненията на живо ще бъдат съчетани с прожекцията на видеозаписи, представящи чуждестранни състави, участвали на предишните издания на фестивала.
 
Програма:
Събота, 13 май 2023 г.
19.00 ч. – Първи фестивален концерт
участват:
Детски хор „Розарте“ – Атина, Гърция
Академичен хор „Ангел Манолов“ - София
 
Неделя, 14 май 2023 г.
11.00 ч. – Втори фестивален концерт
участват:
Детски хор „Добри Христов – Варна
Хор „Бодра смяна“ – София
Смесен хор „Петко Стайнов“ – Казанлък
 
19.00 ч. – Трети фестивален концерт
участват:
Хор „Детска китка“ – Пловдив
Хор на слепите „Акад. Петко Стайнов“ - София
 
Входът на концертите е свободен.
Ключови думи: