В София откриват „Кино „Испания
Снимка: Instituto Cervantes Sofia

В София откриват „Кино „Испания": плакати за филми с награди“

Изложбата на Ерина Боянова ще бъде открита на 19 юни 2024 г. (сряда) от 19:00 часа в Институт Сервантес София

Институт Сервантес София е домакин на поредица от специално създадени от авторката Ерина Боянова филмови плакати, обединени под надслов „Кино „Испания": плакати за филми с награди“. Изложбата се открива в галерията на Института на 19 юни 2024 г. (сряда) от 19:00 часа.

"Кино Испания" представя седем нови ексклузивни постера, създадени за седем емблематични испански филма, които празнуват седмото изкуство. Изборът на конкретни заглавия е субективен и в същото време подчинен на авторовата концепция. Във фокуса на изследването Ерина Боянова поставя отношенията и тяхното представяне в испанското кино от втората половина на 20 век и началото на XXI век

Избрани са седем заглавия от седем различни периода (50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години на ХХ век и първите две десетилетия на ХХI век) от седем, оставили незаличима следа в киното на испанските режисьори. Филмите, чиито качества са световно признати и потвърдени с няколко престижни награди са:

- Calle Mayor (1956 г.) реж. Хуан Антонио Бардем

- El verdugo (1963 г.) реж Луис Гарсия Берланга

- Ese oscuro objeto del deseo (1977 г.) реж. Луис Бунюел

- Volver a empezar (1982 г.) реж. Хосе Луис Гарси

- Abre los ojos (1997 г.) реж. Алехандро Аменабар

- Volver (2006 г.) реж. Педро Алмодовар

- La novia (2015 г.) реж. Паула Ортис Алварес

Изложбата е опит за "препрочитане" на филмите от времева дистанция от представител на неиспанска/испаноамериканска националност.

Предизвикателството е да декодирате невербалния език, който се появява на екрана, и да го преобразувате в изображение на плакат.

„Кино Испания“ е втората изложба на Ерина Боянова, създадена специално за Институт Сервантес-София и посветена на световните постижения на Испания в областта на културата и изкуството. В „Мода Испания“, организирана в периода 27 февруари до 23 март 2023 г. художничката представи 6 оригинални постера, вдъхновени от философията и откритията на испанския моден дизайн от средата на ХХ век до днес.

Ключови думи: