В следващите 5 дни софийската класическа сцена е

В следващите 5 дни софийската класическа сцена е "Алегра"

Над 30 световни солисти са участвали в международния фестивал от неговото начало до днес, а тази година те са Борис Гарлицки, Юлия Бекер, Кирил Злотников, Ласло Феньо, Елена Гарлицки, Вилфрид Щреле, Нимрод Гуез, Алесандро Д’Амико, Джовани Ньоки, Николас Паске, както и младите български дарования Сион Найман, Лора Маркова и Елизабет Гекова.

В пълна зала и с бурни аплодисменти протече снощи официалното откриване на фестивал АЛЕГРА. Концертът “Три в едно” постави великолепно начало на фестивалната програма с трима от големите виртуози на световната класическата сцена в момента - Борис Гарлицки, концертмайстор на Кралската опера "Ковънт Гардън" и лауреат на конкурса “Паганини”, Елена Гарлицки, пред чието пиано английската преса възкликва “Какво необикновено свирене!”, и Кирил Злотников, основател на струнен квартет “Йерусалим”.

Лятната вечер в Софийска градска художествена галерия беше огласена от клавирните триа на Йоханес Брамс и Йозеф Хайдн, които ни пренесоха в така красивите, но и съвсем различни светове на двамата славни композитори. В края на концерта бурни аплодисменти се понесоха във въздуха, все още трептящ от силата и изяществото на изпълнената музика, а тримата солисти се поклониха пред пълната зала и изправените на крака почитатели.

В концертната програма на Фестивал и академия АЛЕГРА, който продължава до 21 юли (петък), предстоят още 5 не по-малко вълнуващи концерта. Сцената на Централния военен клуб в София ще представи концертите “Истински сериозно”, “…Колкото повече…”, “The Next Generation Orchestra” и “Allegro Orchestrale”. Те ще бъдат изпълнени от изключителни музиканти, събрани в специални състави единствено за сцената на АЛЕГРА.

Финалният концерт на фестивала ще бъде “Струнни пейзажи” на 21 юли, отново в Софийска градска художествена галерия.

 Билети за концертите от програмата на Фестивал АЛЕГРА може да намерите в Ивентим, във всички физически каси на мрежата, в т.ч. НДК и Зала “България”, както и в залите на Централен военен клуб и Софийска градска художествена галерия преди началото на концертите.

За повече информация, следете сайта и социалните мрежи на Фестивал и академия Алегра - фейсбук и инстаграм.

Фестивал и академия Алегра се реализират с финансовата подкрепа на Националния фонд “Култура” по програма "Едногодишен грант” 2022, с финансовата подкрепа на Столична Община - Столична програма “Култура”, Институт Лист УКИ, Италиански културен институт, под патронажа на Посолството на Швейцария в България и в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Ключови думи: