В Испания написаха проект на Закон за Кралския театър

В Испания написаха проект на Закон за Кралския театър

По предложение на министъра на културата и спорта Микел Исета Министерският съвет на Испания одобри проекта на Закон за Кралския театър в Мадрид. По този начин "Театро Реал" ще има собствен закон, както и други големи испански културни институции като Националния музей "Прадо", Националния музей "Център за изкуствата "Кралица София"" и Националната библиотека на Испания.

Законът е разделен на шест глави, които уреждат особеностите в дейността на Кралския театър - от неговата правна същност и правен режим през целите и седалището на фондация "Театро Реал" до неговата организация, персонал, имуществен, договорен, бюджетен и финансов режим. Уточнява се, че фондацията е част от публичния сектор, като е свързана с Главната държавна администрация на Испания. В допълнение към нея, Област Мадрид е призната за учредител на фондацията, а Община Мадрид е администрация, която й сътрудничи.

Проекта на Закон за Кралския театър в Мадрид ще разработва подробно оптималното развитие на целите, за които е създаден, а именно насърчаване, стимулиране и разпространение на оперните, музикалните и хореографските изкуства. Функционирането на институцията има специфична необходимост, която понякога трудно се вписва в общите разпоредби. Оттук и необходимостта от адаптиране на управлението на един модерен оперен към изискванията и динамиката на съвременните сценични изкуства на европейско и световно ниво.

Новият Закон за Кралския театър установява рамката за  договаряне на трудовите правоотношения и, по-специално, отношенията с артистите, които осъществяват своята дейност в сценичните, аудиовизуалните и музикалните изкуства, както и хората, които извършват технически или спомагателни дейности, гарантиращи им стабилна заетост.

В текста се предлага "Театро Реал" да се включи в четиринадесетата допълнителна разпоредба на Закон 14/2011 от 1 юни относно науката, технологиите и иновациите, както е в случаите на Музеят "Прадо", Националната библиотека и Испанската национална филмотека. Това означава консолидиране на новаторската, технологична и изследователска роля на театъра, която го позиционира като една от най-иновативните и технологични испански културни институти чрез приложението „My Opera Player“, в челните редици за устойчивост и за разработване на изследователски проекти, свързани с испанското оперно изкуство.

Ключови думи: