В Балчик показват изложбата „Операта - културно наследство на човечеството“

В Балчик показват изложбата „Операта - културно наследство на човечеството“

Творбите предстои да бъдат показани в София и Рим

Наскоро в Културен център „Двореца“ в Балчик беше открита изложбата „Операта - културно наследство на човечеството“ в рамките на Седмата седмица на италианската култура. Тя бе организирана от Почетното консулство на Италия във Варна в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата на Република България, по случай обявяването от страна на ЮНЕСКО на италианската опера като нематериално културно наследство на човечеството.

 

По този повод хор „Морски полъх” към читалище „Ф. Кутев“ - Варна изпълни италиански фолклорни песни. Публиката имаше възможност да присъства и на галаконцерт на солисти от Държавна опера – Варна.

Колекцията е от фонда на Международния артцентър „Антино“ в Рим, издигнал кандидатурата. След приемането ѝ на 6 декември 2023 г. центърът е основен партньор в проекта „Операта – музикалната живопис“, който представлява ежегодна платформа за тематични концерти-изложби на български и италиански творци и изпълнители на оперни и визуални изкуства. Идеята е на консулския кореспондент Антонио Таркуинио и консултанта по културна дейност Димитър Стойнов.

През следващите месеци творбите от изложбата ще бъдат показани в различни художествени пространства, сред които Музеят „Борис Христов“ в София (на 3 октомври) и Българският културен институт в Рим (на 22 октомври).

Ключови думи: