В Байройтския фестивал ще пеят на каталунски

В Байройтския фестивал ще пеят на каталунски

През 2026г.

Прочутият Вагнеров фестивал в Байройт ще празнува своята 150-годишнина през 2026 г. (вратите на фестивала са отворени за първи път на 13 август 1876 г.). От известно време насам организаторите на културната проява работят, за да предложат достойно издание за такава важна годишнина, както от гледна точка на обхвата на програмата, така и на оригиналността на предложенията.

Вече знаем, че новините, поднесени от фестивалния директор Катарина Вагнер, никога не са лишени от противоречия. Такъв е случаят с едно решение, което несъмнено цели да предизвика оплаквания от най-консервативната публика. Правнучката на Вагнер предложи едно от изпълненията на "Парсифал", насрочено за 2026 г., да бъде изпято на каталунски. Тази уникална инициатива има за цел да отбележи факта, че първото „легално“ представление на "Парсифал" извън Байройт се е състояло в театър "Лисеу" в Барселона.

Обстоятелствата са известни. Когато изтича тридесетгодишният период, който забранява програмирането на "Парсифал" извън фестивала, оперният театър в Барселона успява да изпревари конкурентите си по света и става първият, който показва последната опера на Вагнер. Спектакълът се провежда от  22:25ч. на 31 декември 1913 г., а завесата пада в 5.00ч. сутринта на 1 януари 1914 г. - период, в който законовите ограничения престават да бъдат в сила.

За да отбележи това събитие, Байройтският фестивал не само възнамерява да предложи представление на "Парсифал" на каталунски, но също така иска да повери на Пако Мир, член на известната трупа Tricicle, една продукция, която ще преработи в съвременен стил някои непубликувани досега скици от сценографа Жозеп Местрес Кабанес (1898-1990). Първоначално за режисурата на спектакъла се спрягаше името на Алберт Боаделя, но назначаването му се сблъска челно с отказа на Местното правителство на Каталуния, което съфинансира постановката.

Все още не е известно кой ще бъде диригента на оперния спектакъл, но се обсъждат имената на Пабло Херас-Касадо, Густаво Химено и дори Кристиан Тилеман, който тази години ръководи Новогодишния концерт на Виенската филхармония. От своя страна, Местното правителство на Каталуния ще обяви през следващите месеци конкурс за нов превод на либретото на "Парсифал" на каталунски език, който е един от местните официални езици в Испания.

Ключови думи: