Университетски личности, свързани с изкуството, гостуват в

Университетски личности, свързани с изкуството, гостуват в "Аудиториум"

Продукция на Университетското радио "Алма Матер"

В авторското предаване на Румен Спасов „Аудиториум“ на 24 февруари ще чуете гласовете на няколко специални университетски личности, съдбовно свързали живота си с изкуството.

Проф. Даниел Вълчев сега е декан на Юридическия факултет в Софийския университет, но все повече ценители на изящното слово се радват и на увличащия му писателски стил. Реалното и виртуалното, логичното и метафизичното в книгите му си дават среща със „здравия разум“ на критичното мислене и на „нормалната логика“ от детството, където са най-щастливите дни на човека. С Даниел Вълчев ще си говорим и за това – защо качественото образование не може да бъде друго, освен присъствено и защо разумният човек трябва да се противопоставя на инерциите в обществото.

Тео Буковски е възпитаник на Медицинския университет в София, отскоро е и член на управителния съвет на Съюза на българските писатели. Последната му книга с разкази „Те прелитат нощем“ притежава неустоим диаболичен чар, зад който си личи и внимателният лекар. Как изглежда висшето  медицинско образование днес, има ли конфликт между Хипократ и кумирите на пазарното потребителство, възможно ли е да си добър доктор, ако не си цялостна личност, гражданин, но и добър човек – спричастен на страданието у ближния. Защо застаряването е тревожен белег на най-благородните професии – лекарската и учителската ?..

Проф. Маргарита Младенова за конкурсите в Театралната работилница СФУМАТО, за трагизма като белег на високото живеене в изкуството, пресъздадено в премиерните спектакли и в подхода към всяко представление; за принципите на работа, които предава на възпитаниците си от Националната академия за театрално и филмово изуство, за театъра като място за срещи между артисти и поети, но и на всекиго със себе си; за поезията в театъра и за театралното в поезията. И защо, за да си интелектуалец, трябва да разбираш и играта като усилие срещу инерциите и манипулациите в обществото, защото човекът трябва да е повече от „тяло, сковано в страх“.  

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор, завършила е  Музикалната академия в Пловдив, една от създателките е на акапелната формация „Траяна“, автор и продуцент е на няколко музикални албума, днес е преподавателка в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора. Тя е инициатор и основен организатор на детския музикално-изпълнителски конкурс „България в сърцето“. От разговора с нея ще научим какви са целите на конкурса, защо е важно от ранна възраст децата да имат добри примери за патриотизъм и за творчество, както и защо заключителният концерт и награждаването на победителите ще се състои навръх Националния ни празник 3 март на площада в град Шипка.

Очаквайте и  традиционните рубрики „Календар с коментар“ и „Весела България“!

„Аудиториум“ с Румен Спасов ще чуете днес от 17 до 18ч. на честота 88.0 Mhz и онлайн на www.classicfm.bg

Ключови думи: