Уникална релефна карта от 1928 г. показва УНСС по повод 3 март

Уникална релефна карта от 1928 г. показва УНСС по повод 3 март

По повод националния празник 3 март УНСС ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е  „II новопоправено“ на първата релефна карта на (Княжество) България от 1900 г., на която са отбелязани освен границите по Санстефанския мирен договор от 1878 г. и тези по Букурещкия мирен договор от 1913 г. и по Ньойския договор от 1919 г. Автор на двете карти е генерал Климент Бояджиев, герой от войните за национално обединение. И двете карти са одобрени от Министерството на народното просвещение и разпространявани до училища в страната.

Част от изложбата е и документалният филм „Безмълвният свидетел – 1916 г.“, с автори курсанти от Военния факултет в Шумен към Националния военен университет „Васил Левски” . Филмът е създаден по повод 160 години от рождението на ген.-майор Бояджиев и може да бъде видян в Университетската библиотека.

По повод празника Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще гостува с експозициите  „Любен Каравелов – Със сърце и перо за свобода“ и „Георги С. Раковски – Мъдрост с храброст в едино“.

Ключови думи: