Уникален нотен и фотоархив на НМА „Проф. Панчо Владигеров” е достъпен онлайн

Уникален нотен и фотоархив на НМА „Проф. Панчо Владигеров” е достъпен онлайн

В сайта на висшето учебно заведение

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с д-р Елисавета Петкова- директор на Библиотеката на НМА, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Близо 1000 уникални фотографии на български композитори, музиканти и преподаватели в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и над 2000 техни нотни текстове вече са достъпни в дигитален вид в сайта на образователната институция. Голяма част от снимковия материал е получен от Държавна агенция „Архиви“, фотографите Василка Балевска и Виктор Викторов, цигуларят и преподавател в НМА проф. Ангел Станков и др.

Д-р Елисавета Петкова, снимка:НМА
Снимка: НМА


„Много е важно нашите съвременици да видят тези снимки, да се запознаят с тези личности, които са дали толкова много за просперитета на нашето висше училище. Чрез всяка снимка може да се усети вътрешния заряд, който носи всеки от тези преподаватели“, заяви в ефира на Classic FM директорът на Библиотеката на НМА д-р Елисавета Петкова. По думите й, най-ценният фотос, дарен от частно лице, е този на първият випуск на ДМА, който е бил 3 годишен курс от 1921 до 1923г. В нея могат да бъдат разпознати първите преподаватели - Стоян Брашованов, Димитър Радев, Димитър Хаджигеоргиев, Никола Стефанов и др. Интерес предизвиква и първият випуск завършили студенти, които са поименно изброени. „Снимката е окачена в Библиотеката на Музикалната академия и я считаме за реликва”, подчертава д-р Петкова. „Една от стратегиите ни в бъдеще е дигитализацията. Тя е единственият изход за съхраняване на оригинали и да няма многоекземплярна литература, която да натоварва стелажите“, каза още Петкова.

Предстои да бъде публикувана и информация за нотните текстове. При спазване на Закона за авторските и сродните му права, те ще могат да бъдат отдавани за ползване от преподаватели, студенти и външни лица за техните концертни изяви. Биографиите на българските композитори на български и английски език също ще бъдат част от дигиталната колекция и ще бъдат достъпни за обществеността.

Ключови думи: