Унгарският струнен ансамбъл Sonus Cordis пристига за концерт в София

Унгарският струнен ансамбъл Sonus Cordis пристига за концерт в София

На 23 октомври, неделя, от 19 часа в Камерна зала "България"

По случай Националния празник на Унгария Посолството на Унгария и Институт Лист София Ви канят на концерт на Sonus Cordis на 23 октомври, неделя, от 19 часа в Камерна зала "България". Чуйте повече в интервюто на Радостина Узунова със Сандра Мишкеди- директор на Институт Лист- Унгарски културен институт в София, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Струнен ансамбъл Sonus Cordis (здрав сърдечен ритъм) е основан през 2019 г. от Естер Крулик и Роза Лацхеди. Според кредото им към Sonus Cordis се присъединяват артисти на свободна практика, за които са близки както съвременната музика и импровизацията, така и старинната музика. Съставът концертира и организира курсове за камерна музика и импровизации за по-младото поколение. През август 2021 г. дворецът „Свети Андрей“ става дом на Дните на Sonus Cordis, във фокуса на които, в продължение на 4 дена, са камерната музика и импровизациите. Нововъведение на Sonus Cordis е, че не предлага на студентите учебни часове по музика в класическия смисъл, а съвместно свирене с музиканти.

През 2021 г. Квартет Sonus Cordis печели стипендията за струнен квартет „Шандор Вег“ на унгарската Филхармония, в рамките на която в продължение на една година се изнасят концерти в цялата страна и интересни програми и за младото поколение. С името им свързваме и представянето в Унгария на струнен квартет "The four quarters" на световноизвестния британски композитор Томас Адес. През август т.г. Sonus Cordis Historique се представи с изпълнение на старинни инструменти на Фестивала на старинна музика "Барокови дни" в Бьоржьон.

На концерта в София публиката ще се наслади на изпълнението на Трио Sonus Cordis в състав: Естер Крулик – цигулка, Богларка Сюч – виола и Естер Мади-Сабо – виолончело. В програмата им ще бъдат включени творби за струнно трио на емблематични унгарски композитори, творили предимно през ХХ век, като Ерньо Дохнани, Ласло Лайта и Золтан Кодай.

Входът за събитието е с покани, които можете да вземете от секретариата на Унгарския културен институт в работното му време (а от вторник от 17.30 до 19 ч. от рецепцията на Института).

Концертът се осъществява с подкрепата на Унгарската академия по изкуствата и Институт Лист София.

Ключови думи:
@