Унгарският импровизационен хор „Чиксерда“ ще гостува в София

Унгарският импровизационен хор „Чиксерда“ ще гостува в София

Концерт по случай Деня на българо-унгарското приятелство – 19 октомври и Унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз

„Чиксерда“ е импровизационен любителски хор от Унгария, за който освен обичайните рамки на хоровото пеене важни са играта със звука и движенията. Съставът гради репертоара си, черпейки от различни музикални традиции, като използва средствата на хоровата импровизация. Неизменна част от техните концерти са съчетаването на творбите на класическите и съвременните автори с народната музика на различни култури. Концертите им обхващат музикални жанрове и вековни традиции, комбинирани със споделеното музикално изживяване на свободата.

Концертът в София е озаглавен „Балада за Анна“. Анна Молнар е една от най-интересните героини в богатия унгарска фолклорна традиция. Каква е всъщност нейната история: войник съблазнява младата майка. Когато обаче се озовават в гъстата тъмна гора, се оказва, че мъжът е хладнокръвен убиец. Анна му устройва капан и в крайна сметка побеждава нападателя си. Облечена в неговите дрехи, тя се промъква обратно при семейството си и, все още в чуждите дрехи, пита съпруга си дали би приел обратно невярната си съпруга. Необичайно за унгарска народна балада, историята завършва щастливо със събирането на семейството: Анна кърми плачещото си дете, а съпругът й прощава.

УЪРКШОП: 19 октомври, събота, 16.00 ч. СУ „Св. Кл. Охридски“. Вход: свободен след регистрация тук!

КОНЦЕРТ: 19 октомври, събота, 19.00 ч. СУ „Св. Кл. Охридски“. Вход: с покани, които можете да получите след 10 октомври в Унгарския културен институт!

Концертът се осъществява с подкрепата на: Посолство на Унгария в България, Институт Лист София, Национален фонд „Култура“ на Унгария, Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, Банка ДСК, Унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз

Ръководител на 50-членния импровизационен хор „Чиксерда“ от Унгария е Арпад Тот. За хористите хор „Чиксреда“ означава не само пеене, а и споделения опит при организирането на концерти, програми и фестивали. „Чиксерда“ е импровизационен любителски хор, затова освен че разширяват обичайните рамки на хоровото пеене, те превръщат в неизменна част от концертите си и играта със звука и движенията. Съставът гради репертоара си, черпейки от различни музикални традиции, и използва с удоволствие средствата на хоровата импровизацията, посредством които често съчетава творбите на класическите и съвременните автори с народната музика на различни култури. Концертите им обхващат музикални жанрове и вековни традиции, комбинирани със споделеното музикално изживяване на свободата. През петнадесетгодишната си история Чиксерда разработва много специфичен стил на изпълнение. Концертите им се основават на традиционния фолклор, но не разиграват историята, а представят с песните си нейния емоционален поток. На концертите им публиката седи в кръг и се сблъсква с пространственост, импровизация, 50-гласна звукова завеса и още много други специални ефекти, те дори се опитват да разрушат невидимата стена между изпълнителите и публиката.

https://csikszerda.hu/

Ключови думи: