Украйна забрани на сопраното Анна Нетребко да влиза в страната

Украйна забрани на сопраното Анна Нетребко да влиза в страната

За 10 години

Украйна забрани на общо 119 руски лица да влизат в страната си чрез указ, подписан от президента Володимир Зеленски в събота, 7 януари 2023г. Сред засегнатите се откроява името на руското сопрано Анна Нетребко, близка до руския президент Владимир Путин и която след многобройните отменени участия в почти всички оперни театри по света, осъди руската инвазия: „Изрично осъждам войната в Украйна и мислите ми са с жертвите на тази война и техните семейства. Позицията ми е ясна. Не съм член на никоя политическа партия и не съм съюзник с нито един лидер на Русия. Признавам и съжалявам, че моите действия или изявления може да са били погрешно разбрани в миналото. Всъщност съм се срещала с президента Путин само няколко пъти в живота си, най-вече по повод получаването на награди в знак на признание за моето изкуство или на церемонията по откриването на Олимпийските игри. Напротив, никога не съм получавала финансова подкрепа от руското правителство и живея и съм данъчно пребиваващ в Австрия“, споделя оперната прима.

Нетребко няма да има достъп до Украйна през следващите 10 години и активите й там, ако има такива, ще бъдат замразени. Както съобщават различни австрийски медии, нейният агент Мигел Естебан е отхвърлил всякакви изявления и е заявил, че санкциите няма да го засегнат, тъй като тя няма планирани спектакли в Украйна.

Останалата част от списъка не се разкрива и дали в него фигурират съпругът й, тенорът Юсиф Ейвазов, сопраното Хибла Герзмава, диригентът Валерий Гергиев, пианистът Денис Мацуев, пианистката Валентина Лисица, цигуларят и диригент Юрий Башмет, пианистът Борис Березовски или басът Илдар Абдразаков, които продължиха да участват и свирят в Русия по време на нахлуването в Украйна и дори защитаваха и подкрепяха Путин, докато някои от тях продължиха да работят в останалата част на света.

Ключови думи: