Украинският цигулар Валерий Соколов ще гостува на Фестивал и академия

Украинският цигулар Валерий Соколов ще гостува на Фестивал и академия "Алегра" в София

Музикантът ще свири на концертите на 17 и 20 юли 2023г.

Украинският цигулар Валерий Соколов ще гостува на Фестивал и академия "Алегра" в София. Той е един от най-забележителните музиканти на своето поколение. Валерий Соколов е големият победител на Международния конкурс за цигулари "Джордже Енеску" в Букурещ през 2005 г. Музикантът ще свири на концертите на 17 и 20 юли 2023г., като заменя Александър Ситковецки, чието участие е отложено.

Валерий Соколов е роден през 1986 г. в Харков, Украйна, и е един от водещите цигулари през последните двадесет години. Валерий напуска родината си едва на 13-годишна възраст и завършва музикалното си обучение в различни градове по света като Лондон, Хамбург, Франкфурт и Виена под ръководството на Наталия Боярска, Феликс Андривески, Марк Любоцки, Ана Чумаченко, Борис Кушнир и Гидон Кремер.

Той се изявява на едни от най-големите сцени по света заедно с Украинската филхармония, Konzerthausorchester - Берлин, Кралската филхармония в Лондон, Европейския камерен оркестър, Парижкия симфоничен оркестър, Cleveland Orchestra - Охайо, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Tonhalle-Orchester - Цюрих, Ротердамска филхармония, Симфоничния оркестър на град Бирмингам, Симфоничния оркестър на Токио, Филхармоничния оркестър в Сеул, Филхармонията на Осло, Шанхайски симфоничен оркестър и Нова японска филхармония.

Валерий Соколов свири често с диригенти като Владимир Ашкенази, Дейвид Зинман, Сузана Малки, Андрис Нелсонс, Шарл Дютоа, Кристиан Мачелару, Питър Унджиян, Рафаел Паяре, Санту-Матиас Рували, Яник Незе-Сегин, Юрай Валчуха и Кирил Карабиц.

Участвал е в най-престижните международни фестивали, включително в Локенхаус и Вербие, а през 2017 година дебютира с рецитал на фестивала в Люцерн.

Валерий свири редовно в най-големите концертни зали по света, като сред най-значимите му изяви са изпълненията “Неделя сутрин” в Théâtre du Châtelet в Париж, както и концертите в камерна зала “Уигмор" в Лондон, нюйоркския Линкълн център, Мариинският театър в Санкт Петербург, Prinzregententheater в Мюнхен и Музикферайн Виена.

Като активен изпълнител на камерна музика, Валерий редовно си партнира с Гари Хофман (виолончело), Жерар Козе (виола), Лиза Батиашвили (цигулка), Франсоа Льольо (обой), Нелсън Гьорнер (пиано) и други виртуози на класическата музика.

През сезон 2022-23 Валерий се завръща в Гьотеборгския симфоничен оркестър, с който изпълнява Концерт за цигулка на Ян Сибелиус, издаден и на CD под диригентството на Санту-Матиас Рували. През този сезон Валерий излиза на сцената още с Филхармонията на Монте Карло - веднъж с диригент Казуки Ямада и втори път с диригент Станислав Кочановски, както и с Истанбулската филхармония „Борусан“, дирижирана от Karel Deseure. Той е още музикант-резидент на Filarmonica Arturo Toscanini, с които изпълнява редица оркестрови и камерни проекти под диригентството на Станислав Кочановски и Роберто Абадо.

През сезон 2021/22 Валерий се присъедини към SWR Symphonieorchester и Оркестъра към театър „Сан Карло“ със словашкия диригент Юрай Валчуха, Orchèstre de la Suisse Romande, дирижиран от Шарл Дютоа, Симфоничния оркестър на град Борнмът под диригентството на Кирил Карабиц. Валерий направи и своите дебюти на една сцена с Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио с диригент Николас Колън, с Orchestra Filarmonica della Scala и Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI заедно с близкия си колега - Юрай Валчуха, както и с Kristiansand Symfoniorkester под диригентството на Лина Гонсалес-Гранадос.

Валерий Соколов редовно изпълнява рецитали с Евгений Изотов, както и със своето клавирно трио заедно с виолончелиста Гари Хофман. През изминалия сезон те се събраха отново, за да свирят в La Chaux-de-Fonds.

Валерий е създал богат каталог от записи с Erato Records (бивша EMI Classics), като през 2009 г. издава Соната за цигулка и пиано №3 на Джордже Енеску. Първото му концертно DVD е с Концерта за цигулка на Сибелиус с Европейския камерен оркестър под диригентството на Владимир Ашкенази. Филмът на Бруно Монсенжон "Un violon dans l’âme" ( Natural Born Fiddler), включващ запис на рецитала на Валерий в Тулуза през 2004 г., получава много похвали от критиката и продължава да се излъчва често по телевизия ARTE. През 2010 г. Валерий записва Концерти за цигулка на Барток и Чайковски под диригентството на Давид Зинман и Tonhalle-Orchester - Цюрих.

Наскоро Валерий изнесе концерти с Националната филхармония на Украйна, NDR Elbphilharmonie Orchester, Парижкия симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио, Националния оркестър на Франция, NDR Hannover Orchester, Филхармонията на Тампере, MDR Sinfonieorchester, Сингапурския симфоничен оркестър и други.

Ключови думи:
@