Трио

Трио "Гофрилер" дебютират в София по време на "Камералия"

На 20 май от 19.30 ч. в камерна зала "България"

Цигулка на 3 века и виолончело на 1 век ще звучат довечера от 19.30 ч. в камерна зала "България". Трио "Гофрилер" от Сицилия ще дебютира на наша сцена в рамките на фестивала "Камералия" . Ценители на класиката се събраха предпремиерно, за да чуят високото академично ниво на интерпретация, по покана на Н.Пр. Джузепина Дзара в нейната поредица концерти в резиденцията на Италия. Посланикът изрази болката си за жертвите и пострадалите от невижданите наводнения в област Емилия Романя и посвети събитието в тяхна памет.

В програмата прозвучаха Клавирно трио Оп. 1 №3 в До минор от Лудвиг ван Бетовен, Клавирно трио Оп. 17 в Сол минор от Клара Шуман и Клавирно трио Оп. 54 в Ре мажор от Винченцо Ферони. Концертът се осъществява в партньорство с Италианския културен институт, а сред медийните партньори на събитието са Classic FM и Jazz FM. Билети- на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.


Клавирното трио „Гофрилер“ е съставено от концертмайсторите на камерния оркестър „Camerata Strumentale Siciliana“, които имат богат концертен опит и са обединени от общото им желание да слеят техните индивидуални качества в едно камерно музициране от най-висок ранг. Тримата артисти са професори в консерваторията „Винченцо Белини“ в Катания и свързват музикалните си съдби в името на тази обща цел – създаването на ансамбъл, чийто изпълнения се отличават с абсолютно инструментално майсторство и емоционално отдаване, които винаги са в служба на стилистичните особености на камерните творби, които свирят. Триото има като свой актив многобройни концерти не само в Италия, но и в чужбина, като изпълнява разнообразен репертоар, включващ и много произведения на съвременни композитори, с които има установени
трайни партньорства.

Вито Императо завършва консерваторията „Винченцо Белини“ в Катания и по-късно специализира в Рим с Анджело Стефанато и Ариго Пелича. От особено значение за неговото формиране е обучението му при Хенрик Шеринг в Сиена и Женева. Победител е в конкурсите в „Ла Фениче“ във Венеция и в Операта в Рим. Работил е в много оркестри в Италия, като Orchestra Sinfonica Siciliana, Orchestra del Teatro Massimo Bellini di Catania, Orchestra Filarmonica Italiana, I Cameristi della nScala и Tohnhalle Orchestra в Цюрих. Свири на майсторски инструмент „Matteo Goffriller“ от 1732 г.

Бенедето Мунцоне завършва консерваторията „А. Боито“ в Парма в класа на Микеле Баларини и участва в майсторските класове на Андре Навара, Петер Бук и Роко Филипини. След завършването на образованието си се посвещава главно на камерната музика, свирейки с партньори като Cecilia Chailly, Boris Petrushanski, Rocco Filippini, Bruno Canino, Maxence Larrieu, Alirio Diaz, Michael Kugel, Ilia Kim, Violetta Egorova и др. Бил е първи виолончелист на Камерния оркестър на Мантуа и на „Академия Филармоника“ в Милано. Чест гост е на известни европейски фестивали и концертни зали като Sala Verdi в Милано, Tonhallesaal в Цюрих, Операта в Кайро, Gasteig в Мюнхен, Konzerthaus в Клагенфурт и др. Записвал е за лейбълите City Record, Classico Olufsen Records и Xclassic. Свири на виолончело „Enrico Orselli“ от 1911 г.

Джулия Русо завършва пиано и камерна музика с отличие в Centro Studi Musica e Arte във Флоренция с Маестро Пиер Нарчизо Мази. Носителка е на голям брой първи награди от конкурси по пиано и камерна музика в различни камерни ансамбли. Свирила е в престижни зали като Accademia Filarmonica в Рим, Teatro la Fenice във Венеция и във Wiener Saal of the Mozarteum в Залцбург. Записва дискове за лейбъла Da Vinci Classics с клавирна и камерна музика на съвременния композитор Гаетано Кортичели.

Ключови думи: