Трима финалисти в конкурса на BBC издават Тройният концерт на Бетовен

Трима финалисти в конкурса на BBC издават Тройният концерт на Бетовен

Новият албум излиза под знака на Decca Classics

Трима финалисти в конкурса на BBC за млади музиканти издават Тройният концерт на Бетовен /"Beethoven's Triple Concerto"/. Любимката на Шотландия и британска музикална кралска особа, цигуларката Никола Бенедети /Nicola Benedetti/, гениалният пианист Бенджамин Гросвенър /Benjamin Grosvenor/ и рокзвездата на виолончело Шеку Кане-Мейсън /Sheku Kanneh-Mason/ се обединяват за първия запис на "Beethoven's Triple Concerto" за лейбъла Decca Classics. Тройният концерт е музикален парадокс, в който става дума за сътрудничество и чиято истинска виртуозност е по-скоро вслушването между солистите и целия оркестър, отколкото индивидуалния блясък на музикантитеNicola BenedettiBenjamin Grosvenor и Sheku Kanneh-Mason изпълняват произведението в Обединеното кралство през 2023 г., където "Далеч от поредната кралска битка, тримата бивши финалисти на конкурса "Млад музикант" се събират във взаимно тържество на трите си инструмента" и "работят в хармония, без да загубят нито една от своите отличителни черти. Виолончелистът Sheku Kanneh-Mason беше лиричният мечтател, цигуларят Nicola Benedetti беше живият енергизатор, а пианистът Benjamin Grosvenor действаше като пъргав посредник между тях. Техният подход беше виртуозен, симпатичен и изпълнен с характер" (The Sunday Times).

Триото се събира в Лондон през юни миналата година, малко след изпълнението на живо в Royal Festival Hall, и записва албума с Филхармонията и нейния главен диригент Santtu-Matias RouvaliBeethoven никога не е писал концерт за виолончело, но именно на виолончелото са дадени първите сола във всяка от трите части, като то изпълнява основните мелодии във всяка от тях. Цигуларят и пианистът също нямат своите шансове да блеснат - в неустоимия марш на първата част и във финала има спиращи дъха моменти, когато мелодията се предава и на тримата, като всеки от тях подтиква другия към все по-зашеметяващи полети на енергия и въображение. Тази свобода им позволява да създават музика в момента, превръщайки това произведение в едно от най-радостните, които Бетовен някога е композирал. Тази щедрост на духа се пренася и в изпълненията на триото на рядко изпълнявани народни песни на Бетовен с прочутия баритон Gerald Finley. Музика от Шотландия на Benedetti и любимия Уелс на Kanneh-Mason, вдъхновена от оркадския произход на Finley, допълва програмата. Албумът завършва с песен, в която триото участва самостоятелно: "Londonderry Air", по-известна като "Danny Boy", в аранжимент на Kreisler.

Трите суперзвезди на класическата музика са по-заети от всякога, а Nicola Benedetti, която току-що обяви втория си сезон като фестивален директор на Единбургския международен фестивал, е първата шотландка и жена, назначена на тази длъжност. Една от най-търсените цигуларки на своето поколение, Никола Бенедети се бори за възлагането на нови творби.

Този запис е осмият на Benjamin Grosvenor за Decca Classics от 2011 г. насам, когато той става най-младият музикант - и първият британски пианист от повече от 60 години - подписал договор с лейбъла. Оттогава насам той е спечелил няколко награди "Gramophone", два пъти престижната Diapason d'Or de l'année, Classica "Chocs de l'année" и Prix de Caecilia. Неотдавна Gramophone го призна за един от 50-те най-добри пианисти, записвани някога.

Sheku Kanneh-Mason наскоро беше обявен от Bachtrack за "най-търсеният виолончелист в света". Това е петият му запис за Decca Classics, като през 2020 г. записът му "Elgar" достига до № 8 в Official UK Album Chart, превръщайки го в първия виолончелист в историята на британските класации, пробил в Топ 10. Sheku е натрупал над 215 милиона стрийма в световен мащаб.

Ключови думи: