Три световни премиери на Христо Йоцов ще прозвучат за 70 годишнината на Плевенската филхармония

Три световни премиери на Христо Йоцов ще прозвучат за 70 годишнината на Плевенската филхармония

На 17 февруари в Зала "Емил Димитров", НЧ "Съгласие 1869" - Плевен и на 21 февруари в столичната Зала „България"

Два концерта с авторска музика по повод 70 годишнината от създаването на Плевенската филхармония подготвя именития оркестър на 17 февруари в  Зала "Емил Димитров", НЧ "Съгласие 1869" - Плевен и на 21 февруари в столичната Зала „България". 

Произведенията са изцяло програмирани и специално композирани от Христо Йоцов, който ще отбележи с тези концерти и своя личен рожден ден.

Маестро Йоцов е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много български и международни проекти. Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти с грижа за тяхното професионално израстване и отворен достъп до значими концертни форуми. Има издадени над 30 албума с авторска музика за български и чуждестранни компании. Свири предимно в собствени формации и проекти, за които създава оригинална музика, каквито са двата предстоящи концерта с оркестъра на Плевенската филхармония.

Солистичните партии в тази програма са поверени на Василена Серафимова и Христо Йоцов – ударни, Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, на които са посветени съответните творби. Концертите ще бъдат дирижирани от Борислав Йоцов, брат на композитора.

В програмата са включени световни премиери на:

Празнична увертюра "Плевен 2023" от Христо Йоцов
по случай юбилея на Плевенската филхармония

Концерт за тромпет, тромбон и оркестър от Христо Йоцов
Солисти: Михаил Йосифов - тромпет и Велислав Стоянов - тромбон

Концерт за маримба, ударни и оркестър
"Картини от два свята"
 от Христо Йоцов
Солисти: Василена Серафимова - маримба и Христо Йоцов - ударни инструменти

Чуйте повече от интервюто на Светослав Николов от Jazz FM и bTV Radio с Христо Йоцов, Мишо Йосифов и Василена Серафимова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: