Театър ан дер Вин влиза в ремонт през следващата година

Театър ан дер Вин влиза в ремонт през следващата година

За целта са предвидени над 60 милиона евро

Прочутият Театър ан дер Вин /Theater an der Wien/ в австрийската столица ще затвори врати за ремонт от март 2022 г. Сумата, отделена за тази цел, възлиза на около 60,05 милиона евро. От продуцентската компания Vereinigen Bühnen Wien (VBW) потвърдиха паричния размер, като се позоваха на състоянието на сградата, която по същество датира от 1801г. Последният основен ремонт е извършен през далечната 1962г.

Строителните и реставрационни дейности включват както мерки за саниране от основата до покривната конструкция, така и обновяване на електрическата инсталация. Предстои и монтаж на асансьор и столова. Очакват се и нововъведения, които ще бъдат ясно различими от обществеността, като се предвижда евентуален редизайн на фоайето и промени на фасадата.

Сцената на емблематичната културна институция е била домакин на премиерата на два от оперетните шедьоври на Йохан Щраус- син- „Цигански барон“ и „Прилепът“, а също и „Веселата вдовица“ от Франц Лехар. Тук се е състояла и първата постановка на операта „Фиделио“ /20 ноември 1805 г./ от Бетовен, но в празна зала, тъй като армията на Напоеон Бонапарт била пред вратите на Виена и мнозина от благодетелите на немския композитор избягали от града. Два дни по-късно първото представяне на операта, създадена по либрето на директора на театъра по това време Емануел Шиканедер, не е оценена с ласкави отзиви от публиката и критиката, но осем години  по-късно получава нов живот в преработена версия.

Театърът е рожба на немския импресарио, драматург, актьор, певец и композитор Емануел Шиканедер, който става известен като либретист на операта на Моцарт „Вълшебната флейта“ (1791). Шиканедер получава разрешение от австрийския император през 1786 г. да построи нов театър, но едва през 1798 г. той е готов да се възползва от това.Сградата е проектирана от архитекта Франц Йегер; строителството е завършено през 1801 г, а театърът е открит на 13 юни същата година.

 

Ключови думи: