Тайванци разкриват на какво се дължи митичния звук на Страдивари и Гуарнери
Цигулка Страдивариус, снимка: Getty images

Тайванци разкриват на какво се дължи митичния звук на Страдивари и Гуарнери

Според международно проучване

Според международно проучване, ръководено от Хуан-Чинг Тай, професор по химия в Националния университет на Тайван, митичният звук, приписван на инструментите, изработени от Антонио Страдивари и Андреа Гуарнери  се основава на химичните вещества, използвани от лютиерите, наред с други фактори. Тази теория си пробива път преди 40 години благодарение на Йозеф Нагивари, почетен професор по биохимия в Тексаския университет A&M.

По това време той споделя: "Всички мои изследвания в продължение на много години се основават на предположението, че дървото на майсторите на музикални инструменти е било подложено на агресивна химическа обработка и това е имало пряка роля в създаването на страхотния звук на Страдивари и Гуарнери", отбеляза Нагивари. „Това, което сега е постигнато, е да се идентифицират тези вещества и да се обяснят причините за употребата им“.

Цигулка Гуарнери дел Джезу, снимка: Getty images

По последни данни, Страдивари и други лютиери са обработвали инструментите си с вещества като боракс, цинк, мед и препарат за борба с дървояди. Това означава, че майсторството на Гуарнери и другите производители на инструменти е изключително.

Според изследователите от Тайван, "новото проучване разкрива, че Страдивари и Гуарнери са имали свой собствен индивидуален патентован метод за обработка на дървесина, на който са могли да придадат особено значение. Те вероятно са си давали сметка, че специалните соли, които са използвали за импрегниране на дървесина, също са придали благоприятна механична якост и акустични предимства на инструментите им. Тези методи бяха пазени в тайна. По това време не е имало патенти. Как се  е обработвало дървото с химикали, е било невъзможно да се отгатне само с един поглед върху крайния продукт.

Ключови думи:
@