Съпругът на Соня Йончева с нов пост в Ливърпул

Съпругът на Соня Йончева с нов пост в Ливърпул

Доминго Хиндоян

Новият главен диригент на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул се казва Доминго Хиндоян. Така приключва 15-годишния мандат на Васили Петренко, който занапред ще бъде Почетен диригент на състава. Доминго Хиндоян е роден през 1980г. в Каракас, където започва да изучава цигулка и е един от добрите примери на “Ел Система”- уникалният проект с детски и младежки хорове и оркестри, създаден във Венецуела от маестро Хосе Антонио Абреу. След като усъвършенства своите умения в Женева, Хиндоян работи под опеката на Еса-Пека Салонен, Андрю Дейвис и Бернард Хайтинк. От 2013г. до 2016г. работи в Щатсопер Берлин, където е първи асистент диригент на Даниел Баренбойм. Понастоящем е главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Полското национално радио. Хиндоян е заставал на пултовете на Оркестър Филхармония, Лондонската филхармония, Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър “Симон Боливар”, както и на тези на Метрополитън опера, Виенската щатсопер, Театър “Лисеу” в Барселона и Мариински театър.

“Когато работих за първи път с Кралския филхармоничен оркестър в Ливърпул, се натъкнах на невероятна група музиканти, чиято топлина и страст към музиката блестят”, заяви Доминго Хиндоян. „Този оркестър притежава страхотна колективна сила, формирана от блестящи личности“, добавя диригентът. „Това, което ме развълнува, беше не само оркестърът, но и оживеният град Ливърпул и историческата му връзка с музиката и спорта. Оркестърът е основен посланик на изкуствата и заедно с това нашите приоритети ще бъдат да запазим голямото наследство на музиката, която изпълняваме, да посрещнем публиката с несравними звуци и да изградим бъдещето за новите поколения с ползотворни образователни проекти”, каза още Хиндоян.

Съпругът на Соня Йончева ще поеме ръководството на оркестъра през септември 2021г.  Българската оперна прима окачестви новината като “приятна за цялото ни семейство”. В профила си във Фейсбук тя изказа благодарността си към оркестъра и най-вече към съпруга си “за цялата ти постоянна и безусловна работа за нашето изкуство!”. По думите й,  “това сътрудничество е чудесно ново вдъхновение за следващите години и съм развълнувана от това да прекарам известно време в Ливърпул”. Самата Йончева обяви по-рано в социалната мрежа, че й предстои да се върне на сцената, “пеейки за мира в сърцата ни и възхвалявайки новото начало” . По този начин тя анонсира предстоящото си излизане на сцената на концертната зала “Виктория” в Женева, където ще се включи в изпълнението на Деветата симфония на Бетовен. В концерта ще вземе участие Хор на Женевската опера и Оркестъра на Романска Швейцария, а концертът ще бъде излъчен на 21 юни в сътрудничество с ARTE, TV5MONDE и SRG SSR.

Ключови думи: