SYN(es)THESIS II обединява музика и изобразително изкуство в концертен комплекс
Снимка: Александър Лиалиос

SYN(es)THESIS II обединява музика и изобразително изкуство в концертен комплекс "България"

На 20 юли е концертът в Камерна зала „България”

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с пианиста Александър Лиалиос- ръководител на проекта SYN(es)THESIS, разположено в звуковия файл под снимката! 

През м. юли софийската публика ще има удоволствието отново да съпреживее творческите пътешествия на младите музиканти и художници, обединени от идеята на проект SYN(es)THESIS. Новото събитие под знака на SYN(es)THESIS дава различна посока в неговото разнообразно и многопланово развитие, като предлага неочаквани изненади на столичната аудитория.

Вторият концерт, на 20 юли в Камерна зала „България”, ще представи финала на Международен конкурс по композиция, вдъхновен от идеите на проекта. Като на игра, този път посоката на влияние се променя: картините, които бяха създадени през първата сесия на проекта, стават основа за ново творчество, а именно, за новите музикални произведения на млади композитори от 17 държави на четири континента –  Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Трябва да се отбележи, че в конкурса участват цели 27 произведения, от които в концертната вечер изпълнителският състав на SYN(es)THESIS ще изпълни осем – финалистите на втория (финален) тур. Програмата ще включва и творби от Александра Карастоянова – Херментин и Добринка Табакова (понастоящем във Виена и Лондон), които са част от петчленното жури на конкурса, заедно с проф. Красимир Тасков (председател), проф. Атанас Атанасов и проф. Велислав Заимов (представители на НМА „Проф. П. Владигеров”). Право на вот този път ще имат и слушателите, към които организаторите отправят покана да гласуват за специалната награда на публиката. Концертната програма ще бъде поднесена от изявените наши изпълнители Росен Идеалов, Даниела Ризова, Сара Паносян, Александър Илчев – младши, Велян Ванков, Кирил Матанов, Христо Иванов, Александър Лиалиос.

Концертът ще бъде съпроводен и от нова изложба в галерия „България”, която ще включва както избраните от композиторите картини, така и нови живописни творби, създадени от изключително талантливите студенти на НХА за втория етап на SYN(es)THESIS, отново върху музика от български композитори (и от един чуждестранен).

Не пропускайте този празник на музикалните и визуални възприятия, разкриващ нови творчески пространства, в който гласът на публиката ще  представлява съществена част от непредвидимата развръзка на динамично развиващата се програма!

 Проект SYN(es)THESIS  се заражда през изминалата 2020 г. по идея на Къща музей „Панчо Владигеров” и бързо прераства в партньорство с още три институции – Национална художествена академия, Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров” и Софийска филхармония. В своята същност, проектът има за цел да изгради своеобразен мост между изкуствата, като разглежда – чрез оригинална и индивидуална творческа дейност – многобройните възможности за взаимовлияние и синтез помежду им. Планираните за 2021 г. събития са фокусирани изключително върху връзката между визуално и музикално изкуство.

Проект SYN(es)THESIS се осъществява с подкрепата на Столична община.

Концерт: 20 юли, Камерна зала „България”, 19:00 ч.

Изложба: 7 - 31 юли, галерия „България”

Ключови думи:
@