Свищов отбелязва 155 години от създаването на Първия български хор „Янко Мустаков“

Свищов отбелязва 155 години от създаването на Първия български хор „Янко Мустаков“

Хоровите празници в града ще продължат от 19 май до 21 май 2023г.

Свищов се превръща в столица на хоровото изкуство за три дни, отбелязвайки 155 години от създаването на Първия български хор „Янко Мустаков“, съобщават от пресцентъра на Община Свищов, цитирани от БТА.

Снимка: btvnovinite.bg

XVII издание на Хорови празници „Янко Мустаков” ще се проведе от  19 май до 21 май. Организатори на събитието са Община Свищов и Първо българско народно читалище (ПНБЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“.

В първия ден ще се проведе шествие на участниците от площад „Свобода“ до къщата, в която е живял Янко Мустаков. По-късно в салона на ПНБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ ще се състои първият концерт с участието на Първи български хор „Янко Мустаков“ - Свищов, Дамски камерен хор „Дунавски вълни” - Русе и Смесен хор „Априлов - Палаузов” - Габрово.

На 20 май в салона на читалището ще бъде изнесен вторият концерт от програмата, в който ще вземат участие Детски хор „Орфей“ - Хасково, Детски хор „Дунавски вълни” - Русе и Градски детски хор - Благоевград. След това на същото място е организирана среща - разговор на тема „Хоровото изкуство в България - настояще и бъдеще“. Накрая, ще се проведе третият хоров концерт с участието на Българска хорова капела „Георги Робев” - София, Смесен хор „Железни струни” - Разград и Смесен хор „Черноморски звуци” - Балчик.

На 21 май ще се състои последният, четвърти концерт, в който ще бъде изпълнена православна музика в храм „Света Троица“ в Свищов.

Припомняме, че през 1868 г. в Свищов е основан първият български хор от надарения музикант и общественик Янко Мустаков. Така започва и историята на хоровото пеене в България.

Ключови думи:
@