Световна премиера на Украинска рапсодия с Людмил Ангелов и Кристиан Александров

Световна премиера на Украинска рапсодия с Людмил Ангелов и Кристиан Александров

На 23 февруари 2023г. от 19.00ч. в зала "България"

На 23 февруари 2023г. от 19.00ч. в зала "България" Софийската филахрмония посреща българският диригент Кристиан Александров, който развива кариерата си в Канада и обичания български пианист Людмил Ангелов. Те ще представят Украинска рапсодия за пиано и оркестър от Александър Розенблат (световна премиера) и Вариации по тема на Паганини за пиано и оркестър от Витолд Лютославски. Във втората част на вечерта ще звучи Симфония №11 от Дмитрий Шостакович.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

“Удивително красивите и „жизнерадостни” украински мелодии винаги са привличали вниманието ми и са вдъхновявали желанието ми да пофантазирам с тях. Първите скици на „Украинска рапсодия” са направени преди 6-7 години. А абсурдната и трагична политическа ситуация след 24 февруари 2022 г. ме подтикна и за няколко месеца завърших работата си.

Дълбоко съм убеден, че когато „пушките говорят, музите не само мълчат”, а „крещят”, защото само културата оправдава присъствието на човека като вид на нашата планета.” - казва Александър Розенблат за своята творба, която ще прозвучи за първи път в зала „България“.

Маестро Кристиан Александров е музикален директор и главен диригент на симфоничния оркестър Kindred Spirits в Торонто (Канада), музикален директор на Международната Музикална Академия в Торонто, артистичен директор на Фестивала за Съвременна Музика в Маркам (Канада) и артистичен директор на Международния Музикален Конкурс в Торонто. Кристиан Александров е дирижирал Internationale Bach-Collegium и Gächinger Kantorei в Щутгарт (Германия), Симфоничния Оркестър в Кайро (Египет), Симфоничния Оркестър и Хор на Хонг Конг, Симфоничния оркестър на Националното Радио и Телевизия в Молдова, Филхармоничния оркестър „Лютославски“ и Филхармоничния оркестър „Малавски“ в Полша, Оркестърът на Операта на Монреал (Канада), Симфоничният оркестър на Кралската Музикална Консерватория в Торонто, Камерния оркестър на Оуквил, Симфоничния оркестър на Гуелф, Филхармоничния оркестър на Етобико, Симфоничния оркестър „Моцартеум“ в София (България).

Работил е с международно известните диригенти Шарл Дютоа, Густав Майер, Марин Алсоп, Хелмут Рилинг, Джон Морис Ръсел, Нурхан Арман, и Дейвид Аглер и др. Кристиан Александров е дирижирал в концертни зали в Европа, Канада и Близкия изток, между които: залата „Рой Томпсън“, Центъра за Сценични Изкуства „Сони“, залата „Еторе Мацолени“ и залата „Глен Гулд“ в Торонто, Lieder Halle в Щутгарт, операта в Кайро, Концертната зала на Хонг Конг и др.

Кристиан Александров е дирижирал канадски и световни премиери на нови творби от Джон Уилямс, Гари Кулеша, Брайън Кърънт, Лариса Кузменко, Даниел Фридман, Кевин Лау, Джеймс Кембъл, Константин Каравасилис, Хедър Шмит, Чан Уинг-Уа, Уернер Чан, Ерик Крийм. Дирижирал е също така премиерата в Канада на творбата „За върби и брези“ от международно известния композитор на филмова музика Джон Уилямс и световната премиера на Концерт за арфа и оркестър от Джеймс Кембъл. През 2017 г. маестро Александров дирижира разпродаден концерт в 3200-местния Център за сценични изкуства „Сони“ в Торонто с творби от композитора – носител на наградата Оскар А.Р. Рахман.

През 2019 г. Кристиан Александров е избран за Артистичен директор на Международния музикален конкурс в Торонто – благотворителна организация с мисия да предоставя възможности на млади музиканти да изпълняват, дирижират и творят музика, като същевременно получават професионално ръководство от водещи експерти в Университета в Торонто, Университета в Йорк, Симфоничния оркестър на Торонто, Канадската опера, Националния балет на Канада, Кралската музикална консерватория и музикалния колеж „Глен Гулд“.

Кристиан Александров е член на Асоциацията на симфоничните оркестри в Канада, на Американската федерация на музикантите, на Американската лига на симфоничните оркестри, Гилдията на диригентите, Обществото „Глен Гулд“ в Канада, и Обществото по международни културни отношения в Швейцария.

“Спомням си първия концерт, когато Кристиан Александров дирижира мен и  «Софийски солисти» Радвам се, че след почти 40 години ще се видим отново на сцената”. Това сподели брилянтният пианист Людмил Ангелов по Classic FM. Той разкри плановете си след концерта.  "С виолиста Румен Цветков ще представим промоция на втория ни албум «Мелодии» в «Шигеро Кавай център»- Мадрид. Албумът включва творби от Глинка , Прокофиев, Балакирев, Глазунов и Чайковски". Дискът излиза под знака на Aria Classics, като ще бъде представен през юни в България, както и в Полша. На концерта на 3 март в Мадрид двамата музиканти ще изпълнят и «Песен» на Владигеров за виола и пиано.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Людмил Ангелов в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: