Светлин Русев: „Този сезон е най-активният през живота ми досега спрямо хубавата българска музика“

Светлин Русев: „Този сезон е най-активният през живота ми досега спрямо хубавата българска музика“

Днес от 19.00ч. в зала "България"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларя Светлин Русев в звуковия файл под главната снимка!

Тази вечер изявеният български цигулар Светлин Русев ще бъде солист на Софийската филхармония под палката на Григор Паликаров за изпълнението на Романтичния концерт на композитора Александър Райчев. „Срам и позор е, че това произведение не е свирено, откакто Минчо Минчев го е изпълнявал преди 30 години. То е написано през 1991г. Прекрасна музика със структура, с енергия, с предизвикателства.Докато репетирах, за мен беше като премиера. Няма дори архивен запис в БНР“, заяви в ефира на Classic FM Radio Светлин Русев. Виртуозният музикант признава, че за първи път се среща с творчеството на големия български композитор, чиято 100 годишнина от рождението отбелязваме през тази 2022 година.

„Аз съм на етап, в който разделям музиката - на хубава или не толкова хубава. Това са забравени произведения, а няма причина да бъдат забравяни. Напротив, трябва да са част от репертоара ни. Тези вибрации и резонанси трябва да се преживеят“, споделя харизматичният цигулар.

От предишния сезон Светлин Русев вече не работи като концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария и се отдава на проекти и записи, както и на студентите си в Женевската и в Парижката консерватории. „Направих премиера на Концерта, написан за мен, от Емил Табаков под неговата палка през октомври 2021г. и на софийска премиера през януари 2022г. На 9 юни със Софийската филхармония предстои световна премиера на Двоен концерт за цигулка, пиано и оркестър, написан за мен и Йоръм Сон, написан от Минко Ламбов. Този сезон е най-активният през живота ми досега спрямо хубавата българска музика“, добави Русев.

На 27 май българската публика ще чуе записите на Светлин Русев на музиката на Паганини във филма "До последния каприз" на актьора Иван Юруков, който прави режисьорски дебют с лентата.

Припомняме, че последният запис на Светлин Русев е албумът Midnight Bells, реализиран в творческо партньорство с талантливата пианистка Йоръм Сон (YESM & ART). В настоящия момент, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийска филхармония, а в настоящия момент и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.

Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света – Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, сред които са Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Kremerata Baltica и др.

Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др.

Отдадеността си към музиката Светлин Русев споделя със своите многобройни почитатели по целия свят, както като солист, така и в качеството си на забележителен камерен изпълнител. Партнира на музиканти от класата на Мюн-Вун Чунг, Йоръм Сон, Жан-Ив Тибоде, Питър Франкъл, Максим Рисанов и др. Член-основател е на клавирното трио Русев–Салк–Розанова, с което гостува в рамките на „Европейския музикален фестивал“. От 2000-та година ръководи и дирижира различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Корея, Япония и Швеция. Въпреки че е свирил с редица реномирани оркестри у нас и по света, той пази спомени и от участията си с Оркестъра на Класик ФМ радио, който навършва 20 години: „Най-яркият ми спомен беше в първия концерт от първия сезон от „Концертмайсторите“ заедно с Жоро Черкин. Имам прекрасни спомени от Двойния концерт на Менделсон…. Някои от хората са се променили, тъй като вече всички сме напреднали в живота с 20 години. Желая да се развива все така и да участвам на следващия юбилей!“

Ключови думи: