Светлин Русев дирижира Светлин Русев на 18 януари в зала

Светлин Русев дирижира Светлин Русев на 18 януари в зала "България"

На 18 януари от 19.00ч. в зала "България"

Обичаният български виртуоз Светлин Русев се завръща в сезона на Софийската филхармония като солист и диригент на програма, съчетала брилянтни цигулкови произведения.

На 18 януари от 19.00ч. публиката в зала "България" ще се наслади на
Концерт за цигулка в ла минор BWV 1041 и Концерт за цигулка в ми мажор BWV 1042 от Бах, Голямо рондо за цигулка и оркестър в ла мажор D438 от Шуберт и „Спомен от Флоренция“ от Чайковски.
 
Билетите за концерта могат да се закупят на касата на зала "България" и в Ивентим: https://www.eventim.bg/…/svetlin-rusev-dirizhira…/event.html
50% намаление от цената на билета можете да получите, ако закупите в абонаментен цикъл: https://www.eventim.bg/…/abonamenten-cikl-2…/event.html
 
Блестящата кариера на СВЕТЛИН РУСЕВ се разгръща след спечелването през 2001 на Първа награда на Първия международен конкурс в Сендай, където получава и наградата на публиката за най-добро изпълнение на Бах. Харизматичният виртуоз гастролира в едни от най-големите концертни зали – „Чайковски” и Болшой театър в Москва, „Сънтори Хол” в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, „Плейел”, UNESCO, Театър „Шанз-Елизе”, Театър „Шатле”, „Сите дьо ла Мюзик” и „Театър дьо ла Вил” в Париж, „Бела Барток” в Будапеща, „Алте Опер” във Франкфурт, „Концертхаус” в Берлин, Културен център „Кирчнер” в Буенос Айрес, „Пале дe боз ар” в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.
Той е редовен солист на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Оркестъра на Романска Швейцария, Националния оркестър на Белгия, Сеулската и Токийската филхармонии, Симфоничния оркестър на Индианополис, Филхармоничния оркестър „Джордже Енеску” (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, „Кremerata Baltica”, Българското национално радио и др. В САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа свири под палката на Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, Джонатан Нот, Жан- Жак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др.
След 2000 Светлин Русев ръководи и дирижира различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Южна Корея, Япония и Швеция.
Като камерен изпълнител се изявява с партньори от ранга на Мюн-Вун Чунг, Жан-Ив Тибоде, Йоръм Сон, Питър Франкъл, Ралф Готони, Жан-Марк Луисада, Бертран Шамайо, Жан-Филип Колар, Антоан Тамести, Максим Рисанов, Гари Хофман, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Николай Знайдер, Нинг Фенг. Създава и клавирното трио Русев – Салк – Розанова.
Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, широко известни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори. След успеха на запис на произведения от Панчо Владигеров с пианистката Елена Розанова за фирма Аmbroisie, прави записи на Concerto funebre от Хартман с Оркестъра на Оверн и сонати на Григ и Метнер с пианиста Фредерик Д’Ориа-Никола, а албумът му „Огън и лед“ с концертите на Сибелиус и Владигеров със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков е издаден от френските фирми Integral и Fondamenta. През 2016 DECCA издава запис на Светлин Русев, Елена Розанова и виолончелиста Франсоа Салк на клавирни триа на Менделсон (№1) и Дворжак („Думки”). Следват творби от Изаи (за „Musique en Wallonie”) и „Испанска симфония” от Лало (за „Arcantus”) под палката на Жан-Жак Канторов. Новият му албум Midnight Bells е с талантливата корейска пианистка Йоръм Сон (за YESM & ART). Съвсем наскоро са издадени всички произведения за цигулка и оркестър от Чайковски със Софийската филхармония под диригентството на Хориа Андрееску.
Светлин Русев е професор в прочутата National Supérieur de Musique et de Danse в Париж, изнася майсторски класове по цял свят. Той е художествен съветник и резидентен артист на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе, бил е артистичен съветник и в Софийската филхармония.
Музикалното си обучение започва от най-ранна възраст с майка си – преподавател по цигулка в музикалното училище в Русе, и при Анелия Попова и Алекси Драганов. На 15 години е приет в Парижката консерватория, където учи при Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов. След три години журито единодушно му присъжда първа награда за цигулка и камерна музика, след което постъпва в следдипломна програма.
Носител е на награди от международния конкурс „Лонг – Тибо”, конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и др. Обявен е от Българското национално радио за Музикант на годината 2006, трикратно получава „Кристална лира“ (2007, 2016 и 2019). През 2018 става почетен гражданин на Русе, а през 2019 получава Почетния знак на Президента на Република България.
Ключови думи: