Максим Зекини пред Classic FM:

Максим Зекини пред Classic FM: "Светът преминава през трудни моменти и още повече имаме нужда от музика"

Френският пианист тръгва на турне в България

"Светът преминава през трудни моменти и още повече имаме нужда от музика". Това заяви в ефира на Classic FM Radio френският пианист Максим Зекини, който гостува за първи път в България. Музикантът ще свири на 3 ноември в студио 1 на БНР, София, на 4 ноември - в студио 1 на БНР, в Пловдив, на 5 ноември в Русенската опера, и на 6 ноември в концертното студио на БНР във Варна.

Изпълненията на произведения за лява ръка са се превърнали в негова визитна картичка. Затова в програмата на концертите му е отредено специално място за такива произведения- Скрябин, Масне, Белини и Равел. Във втората част виртуозът ще изпълни творби за две ръце от Моцарт, Сен-Санс, Дебюси и Мишел Льогран.

От 2012 г. прави световна премиера със запис в десет тома на антология от произведения, написани за лява ръка - соло пиано, концерти за пиано и оркестър, камерна музика. Деветият том е посветен на киното. "Този проект създадох, за да покажа колко много и разнообразна музика може да се изпълни само с една ръка. Обичам филмовата музика, защото тя показва на публиката колко различни могат да бъдат произведенията за лява ръка", призна Зекини. "Мисля, че за публиката не е интересно да се свири само един автор, а да се запознае с повече композитори, творили за лява ръка", добави пианистът.
Относно последиците от пандемията Зекини отбеляза, че "във Франция казват, че залите са се напълнили на 70 процента. Разбира се, публиката не се върна веднага, а постепенно. Надяваме се този процент да се увеличи."

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Максим Зекини в звуковия файл под главната снимка! Преводът е на Мария Конакчиева - пресаташе на Френския институт и носител на Националния орден за заслуги на Франция.

Максим Зекини е роден на 3 юли 1979 г. в Париж. Присъединява се към Националната консерватория в Лион, след което към Националната консерватория в Париж. Печели Първа награда с единодушие на международния конкурс "Варена" в Италия. Лауреат-стипендиант е на фондация De la Vocation, създадена през 1959 г. от Марсел Блощайн-Бланше, на фондация Meyer за културно и артистично развитие и на музикалния патронаж на Société Générale. Подкрепен е и от фондация Bru Zane - център за френска романтична музика във Венеция.

Свирил е в Seine Musicale, зала "Гаво" и в театър „Шатле“ - в Париж, в Пекинската опера и в Шанхайската опера - Китай, в Московската консерватория - Русия, в Киевската филхармония - Украйна, с оркестъра Pasdeloup, с Националния симфоничен оркестър на Малайзия, с Филхармоничния оркестър на Кейптаун, с филхармоничния оркестър на Йоханесбург, със Симфоничния оркестър на Куенка, с Филхармоничния оркестър на Нижни Новгород. Свири за пръв път в "Карнеги хол" в Ню Йорк, през май 2022 г.

Свирил е в над 60 страни - Италия, Германия, Обединеното кралство, Китай, Южна Корея, Япония, Южна Африка, Австралия, Русия, Централна Америка и т.н.

Максим Зекини е еклектичен музикант, изнасял рецитали с певицата Джулия Мидженес и концерт-четения с актрисата Анук Еме. Той е композитор, автор на много транскрипции и оригиналните му произведения са публикувани.

Максим Зекини пристига по покана на Френския институт в България в партньорство с БНР, Френските алианси в Пловдив и Варна, Държавна опера – Русе и Община Варна

Ключови думи: