Снимка: Арт Галерия Ларго

"Светът на операта в картини" показват във Варна и София

Откриването на изложбата е на 15 август 2023 година – Денят на Варна

В празничния 15 август 2023 година – Денят на Варна от 18.00ч. в галерия Ларго ще се открие изложбата живопис „Светът на операта в картини“. Куратор на изложбата е директорът на галерия Ларго Нели Вълчева, събитието е част от проекта „Операта – музикалната живопис“ на Консулския кореспондент на Република Италия във Варна, а ръководител на проекта е сътрудникът по културната дейност на Италианското консулство във Варна Димитър Стойнов. Проектът включва в себе си поредица от събития, които стартираха на 20 юли в ДКЦ Двореца по време на традиционните дни на италианската култура в Балчик. В експозицията участва 15 художници от България и Италия, които са създали своите творби специално за тази изложба, интерпретирайки темите за музиката и оперното изкуство. Престижното събитие се осъществява в сътрудничество с Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата на България и с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

В изложбата участват българските художници Лора Маринова, Виолета Радкова /на снимките/, Иван Обретенов, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Здравка Василева, Владимир Киров, Цветелина Русалиева, Светослав Косев и Атанас Марков, който е автор на приложението за добавена реалност. Италианските автори, изпратили свои творби, са Акилле Курателла /на снимките/, Фабио Калвети, Франко Фортунато, Франческо Нези и Паоло Федели.

Стартът на проекта в ДКЦ Двореца в Балчик на 21 юли се състоя в присъствието на Посланика на Италия Н.П. Джузепина Дзарра, Директора на Италианския културен институт в България Мария Мацца, Консулския кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио, кмета на Община Балчик Николай Ангелов, Директора на „Двореца“ Балчик Жени Михайлова, Директора на Държавна Опера Варна Даниела Димова и в присъствието на много почитатели на класическата музика и изящните изкуства от Варна, Балчик и от цялата страна.

След Балчик и Варна изложбата ще гостува в Музей „Борис Христов“ в София /10 до 20 Октомври/ с официално откриване на 10 Октомври с камерен концерт оперни арии, както и в Българския културен институт в Рим през ноември. В София и в Рим откриването на изложбата ще бъде съпроводено с камерен концерт оперни арии с гост-солист Киара Таркуини – сопрано от Италия и солисти на Държавна Опера Варна. Част от проекта е церемонията по връчването на Наградите Aquila D'Oro Imternational под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“, което ще се състои в Резиденцията на Посланика на Република Италия в София на 9 октомври 2023. Наградите „Aquila D”Oro International” се връчват ежегодно от Асоциация Корфиниум Онлус на изтъкнати личности с принос към обществените отношения в областта на издигането и върховенството на човешките права, хуманните ценности и културните стандарти на цивилизационния процес.

Финалът на проекта е през декември във Варна по време на коледните оперни гала концерти в Драматичен театър Варна на оркестъра и солисти на  Държавна Опера Варна и солисти на Театър "Мария Канилия" – Сулмона. Плановете на организаторите са проектът да стане ежегоден, а в неговото провеждане да се включат не само артисти от България и Италия, но и от други държави от Европа.

Проектът „Операта – музикалната живопис“ съдържа поредица от многожанрови събития, провеждащи се в България и Италия: изложба "Светът на Операта в картини", концерти на солистите и оркестъра на Държавна Опера Варна с гост-солисти от Италия, връчване на Международните награди Aquila D'Oro International, чието мото тази година е „Културата – Фениксът на цивилизацията“. 

Ключови думи: