Днес студенти на НМА отбелязват юбилеите на български композитори в Европейския музикален фестивал 2022
Снимка: Classic FM radio

Днес студенти на НМА отбелязват юбилеите на български композитори в Европейския музикален фестивал 2022

Вход свободен на концерта в Деня на Европа

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под главната снимка, с част от участниците в концерта- пианистите Йоана Георгиева, Стефания Русева, Петър Дюлгеров и цигуларя Георги Райчев-  възпитаници на НМА "Проф. Панчо Владигеров"!

Снимка: Classic FM radio

Тази вечер, 9 май, от 19.30ч. в концертната зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров" ще бъдат отбелязани юбилеите на 4-ма от най-големите български композитори - Веселин Стоянов (120 години), Парашкев Хаджиев (110 години), Александър Райчев и Лазар Николов (100 години). Концертът е включен в програмата на Европейския музикален фестивал 2022г. и е с вход свободен.

 С клавирни сонати от Лазар Николов ще участват студентите от Теоретичния факултет на академията Йоана Георгиева в изпълнение на Клавирна соната №6 и дуото Стефания Русева - Симон Павлов със Соната за две пиана №1. „От малка имам огромен интерес и с удоволствие свиря българска музика- особено сега, когато изпълнявам нещо толкова рядко представяно на сцена. Вярвам, че ще се получи голям празник“, заяви в ефира на Classic FM Radio Стефания Русева. Младата пианистка припомни, че „Лазар Николов въвежда т.нар български авангард и модернистичен начин на писане на музика. Произведенията му са на наднационално ниво наравно със западноевропейската музика, писана през втората половина на 20 век. Соната за две пиана № 1 ще прозвучи с моя колега Симон Павлов. Тя е богата и разнообразна от общо две сонати за две пиана. Написана е през 1952г.“

 „Това е музика, която доста отдавна не е изпълнявана и се надяваме да бъде интересна“, допълни Йоана Георгиева. „Имам два страхотни пътеводителя- Проф. Стела Димитрова- Майсторова и доц. Маргарита Илиева, която е нейна възпитаничка. Те имат богат опит в съвременната музика. Проф. Стела Димитрова- Майсторова е правила премиерата и първия запис на Соната № 6, а четвъртата му соната е посветена на нея. Той не е бил претенциозен композитор. Когато е харесвал определена идея на изпълнителя, е бил щастлив да я чуе. Доц. Маргарита Илиева успява в работата ни да намери абсолютно нови светове. Свиря само първата част от Сонатата, която я характеризира изцяло. В нея има както лирика, а и много натрупващи се акорди“, допълни Георгиева. Младото клавирно дарование подчерта липсата на печатни издания на голяма част от българската класическа музика, която се изпълнява.

Снимка: Classic FM radio

 „Рядко ни се случва да свирим българска музика, което е тъжно“, признава цигуларят Георги Райчев. „На европейските сцени би било интересно да се включва българска музика, защото публиката по света няма представа какво имаме като богатство. Освен тези 4 композитори, на които честваме годишнините, имаме и страшно много други автори на много хубава музика, която би провокирала интереса на чуждестранната публика“, отбеляза той. Заедно с колегата си пианист Петър Дюлгеров той ще изпълни  Соната-поема за цигулка и оркестър от Александър Райчев, която описва като „любовна поема, посветена на жена с инициали А.Н. Усеща се, когато свирим, че има нещо романтично в тази музика. Боян Лечев е изпълнил премиерата на тази творба, написана през 1940г“.

Петър Дюлгеров, Йоана Георгиева, Стефания Русева и Георги Райчев- студенти в НМА, 09.05.2022г.
Снимка: Classic FM radio

Според Петър Дюлгеров, „това е музика, която заслужава да се чуе и смятам, че е наш дълг да правим всичко възможно тя да не бъде забравена. Привилегия е да направим този концерт. Това е важно за нашето развитие и за всички хора, които ще дойдат и ще го чуят“. Той посочи, че четиримата композитори, включени в програмата на концерта днес, са „големи български автори, но немалка част от тях са били в Европа. Например Александър Райчев е завършил композиция при проф. Панчо Владигеров. След това е заминал за Академията „Ференц Лист“ в Будапеща, където учи при Золтан Кодай. Те са взели много от европейската школа и са дошли тук и доразвили нашия стил на едно ново ниво на индивидуализъм, национализъм. Ние носим в себе си този музикален материал, развит на високо ниво“. Талантливият пианист счита, че „в интернет не може да се намерят записи и те да бъдат качествени. Наша задача е да поставим началото на записите на тези произведения. Често сами се сблъскваме с произведението без предварителна подготовка. Това е и едно много интересно пътешествие за музиканта, което е улеснение за тези, които ще свирят след това“. Дюлгеров твърди, че „публиката се възпитава. Не всяка музика ще ти гали ухото в началото, но това не значи, че е лишена от художествена стойност. Затова е важно да свирим тази музика на концерти, да провокираме хората. Това може би е единственият начин да накараме следващите поколения да получат това възпитание след нас, но не за да пропагандираме професията си, а защото това обогатява човека“.

Ключови думи: