Шедьоври на Гурецки и Шуман ще изпълни Струнен квартет „Фрош“  в атриума на
Струнен квартет Фрош

Шедьоври на Гурецки и Шуман ще изпълни Струнен квартет „Фрош“ в атриума на "Квадрат 500"

На 21 август (неделя) от 18.30 часа

На 21 август (неделя) от 18.30 часа в атриума на "Квадрат 500" струнен квартет „Фрош“ ще изнесе концерт в летния сезон на Софийската филхармония. 

Дамите от елитната формация на Софийската филхармония остават верни на своята мисия да популяризират у нас произведенията на съвременните композитори наред с известните шедьоври на класиката.Към всеки нотен текст те подхождат с чисто сърце и висок професионализъм – факт, който не остава незабелязан от публиката.

Програмата включва „Почти фантазия“ на Хенрик Гурецки и Струнен квартет №3 на Роберт Шуман.

Струнен квартет Фрош

Лятото на 1842 година, боготворящ квартетите на Моцарт и Хайдн и очевидно повлиян от квартетите на Бетовен, Роберт Шуман пише своите три струнни квартета. Това далеч не е най-лесния период от живота му - отскоро женен за Клара Шуман, която е една от най-известните пианистки на своето време, Роберт често се примирява да бъде "луната на нейното слънце". Дори записиките му от тази година, често се отнасят до мрачни настроения, умора и лошо здраве. Въпреки това, струнните му квартети съдържат малко индикации за тези му настроения, тъй като са изпълнени повече със слънчева светлина, отколкото със сянка.

Концертът на квартет „Фрош“ е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ и е подкрепен от Столична община – Календар на културните събития. Любезните домакини от Националната галерия предоставят достъп до експозицията на галерията за всеки, закупил билет за събитието от 10 до 18 ч. в деня на концерта. Билети са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Ключови думи: