Стилиян Киров – за завръщането си в България и за музиката с кадри от НАСА

Стилиян Киров – за завръщането си в България и за музиката с кадри от НАСА

Днес със Софийската филхармония

Тази вечер от 19ч. в зала „България“ Софийската филхармония ще бъде дирижирана от младия български маестро Стилиян Киров, чиято кариера се развива успешно в САЩ. В програмата са включени Увертюра „Леонора" 3 от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър №2 от Лист и Симфония № 4 от Брамс. „Това, което ме води напред, е да правя добро за другите. От артистична гледна точка, това е въодушевлението от музиката, енергията на музиката и цялостната атмосфера ,която тя може да създаде с красивите си цветове. Това може да очаква публиката на концерта“, сподели в ефира на Класик ФМ радио Стилиян Киров.

Възпитаникът на „Джулиард скул“ -Ню Йорк и „Екол Нормал дьо мюзик“ – Париж се обучава първоначално в България, но обогатява познанията си при именити диригенти като Курт Мазур, Майкъл Тилсън Томас, Джанлуиджи Джелмети, Бернард Хайтинк и др. „Всички съвети са много полезни, но всеки трябва да намери себе си в музиката. Мисля, че основно напътствие, е да се търси красивата музика и всичко, което се прави на пулта и на сцената, да се прави в полза на музиката“, подчертава 34-годишният маестро.

Като музикален директор на Илинойската филхармония, Стилиян Киров описва състава като „оркестър с потенциал да расте“. И допълва: „Това е най-ценното- да имаш оркестър, който да можеш да градиш и с който да вървите напред, работейки взаимно и учейки се взаимно“. За кратко време той успява да събере 3,5 млн. долара в дарителския фонд на оркестъра, които да продължат неговото съществуване и израстване в изкуството. В една от музикалните програми на Илинойската филхармония младият диригент успява да включи българско произведение - „Импровизация и токата“ от Панчо Владигеров, което пленява публиката зад Океана, както и българската общност, която редовно посещава концертите. „Имам планове през сезон 2020/2021 за изцяло българска програма с творби на Панчо Владигеров. Надявам се да има и „Рапсодична фантазия“ от Димитър Ненов…. Българската музика трябва да се цени и да се поставя на световните сцени, така че определено това е една от мисиите, които искам да следвам“, посочи още Киров.

На 9 февруари 2019г. предстои ново предизвикателство пред българския диригент – да дирижира музика, вдъхновена от Космоса. „Този музикален проект е в сътрудничество с астронома Хосе Франсиско Салгадо, който е използвал образи, заснети от НАСА. Изследователят работи с канадския композитор Джон Естасио, като двамата създават произведение, фокусирано върху Северното сияние /Аурора Бореалис/. Мисля, че ще бъде много интересен проект, тъй като изображенията ще се прожектират по време на изпълнението на музиката, която е написана специално за целта“.

В интервюто на Георги Митов-Геми, което ще откриете в звуковия файл под снимките вляво, Стилиян Киров разкрива повече за програмата и за работата си със Софийската филхармония. Според него, „класическата музика е на почит заради самото изкуство и заради прозорците към света, които тя отваря. За едно дете, за един човек, който има музика в своя живот, даже и да практикува друга професия, те биха били по-добри в професията благодарение на музиката. Тя те кара да виждаш света по един много по-светъл, по-цветен начин и затова се чувствам изключително щастлив да правя музика“.

Ключови думи:
@