Стилиян Киров ще ръководи Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд до 2026г.
Снимка: stiliankirov.com

Стилиян Киров ще ръководи Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд до 2026г.

Българският маестро

Симфоничният оркестър на Бейкърсфийлд  (Калифорния) обяви, че неговият музикален директор Стилиян Киров е подписал петгодишен договор, за да остане начело на състава до 2026г.

В профила си във Facebook 37-годишният Киров написа,  че е „истинска привилегия и радост да продължа да работя със Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд и неговите брилянтни музиканти, администрация и съвет!“

Киров, който е и музикален директор на Symphony in C в Ню Джърси и Филхармоничния оркестър на Илинойс,  бе избран сред шестима диригенти, като започна мандата си през сезон 2015-16г. след напускането на дългогодишния диригент Джон Фарер.

„Стилиян е много надарен и реализиран диригент, който се откроява сред своите връстници“, сподели  концертмайсторът на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис Мартин Чалифор. „Той е роден за музикант и съм развълнуван да свиря отново с него и неговите музиканти от оркестъра“, допълни той.

Чалифор е само един от множеството световноизвестни гостуващи солисти, работили с оркестъра под ръководството на Киров, който е успял да ги привлече благодарение на контактите си в американския музикален свят.

Стилиян Киров има магистърска степен в Ecole Normale de Musique в Париж, където е учил при Доминик Руит, и е възпитаник на диригентската програма на Джулиард скул при уважавания Джеймс ДеПрийст. Българският маестро е носител на множество награди в световен мащаб и се радва на международна репутация като гост-диригент, когато не е ангажиран със Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд. Преди да се насочи към диригентската работа, той става златен медалист от Международния конкурс по пиано на името на Клод Кан през 2001 г. в Париж

„Стилиян носи вълнуваща енергия, иновативни програми и музика от световна класа в Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд ", заяви концертмайсторът Джулия Хейни. „Голяма привилегия е да продължим да си сътрудничим със Стилиян, музикантите от оркестъра и нашите гост-изпълнители, за да създаваме вдъхновяващи и запомнящи се концерти“

„Стилиян наистина е скъпоценен камък и ние сме невероятно щастливи да имаме неговото ниво на талант тук, в Бейкърсфийлд“, заяви кметът на калифорнийския град Карън Го. „Той оказа своето влияние върху нашата общност и не бих могла да бъда по-развълнувана от това да науча, че е подписал дългосрочен договор."

Сезонът 2021-22 на Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд  започва на 9 октомври с изпълнението на „Шотландска фантазия“ от Макс Брух с цигуларката Симоне Портър като солист. Програмата се допълва със Симфония № 9 „Из Новия свят“ от Антонин Дворжак.

Ключови думи: