Старозагорската опера гостува в София през април с два спектакъла

Старозагорската опера гостува в София през април с два спектакъла

„Есмералда-Парижката Света Богородица” в зала 1 на НДК на 19 април „Палячи” под купола на Цирк „Балкански” в Зона Б5 на 27 април

Гостуването на Старозагорската опера и балет през последните години се нарежда сред най-очакваните събития в пренаситения културен афиш на столицата. Изборът този път пада върху две от най-атрактивните и впечатляващи продукции на театъра, които ще бъдат представени в рамките на седмица непосредствено след светлите Великденски празници.

На 19 април, сряда, от 19.00 часа на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата софиянци и гостите на столицата ще бъдат очаровани от завладяващата постановка на рок операта „Есмералда-Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон по романа на Виктор Юго.

В главната роля на Есмералда ще блесне любимата на малки и големи поп изпълнителка Михаела Филева, която през лятото направи своя зашеметяващ дебют в мюзикъл. Почитатели и познавачи оцениха високо нейното артистично превъплъщение в изключителната компания на оперни и балетни артисти.

Спектакълът е забележителен освен със своята мащабност и невероятната пластика и хореография на легендарния италиански хореограф Марио Пиаца, но и с изумителния солистичен състав, който дори надскача в много отношения най-добрите постижения до момента в световен план.

Солистът на Старозагорската опера тенорът Борис Тасков като Квазимодо поразява със своята неповторима органичност на изпълнението и актьорска интерпретация.

В лицето на Марин Русинов публиката удивено преоткрива съвършения образ на най-ужасяващия персонаж в историята на Виктор Юго Клод Фроло – поднесен с вокално и разтърсващо актьорско майсторство. Тенорът Николай Моцов е възхитителен в ролята на Гренгоар.

Истински перли в солистичния състав са солистите-любимци на Музикалния театър Борис Спиров /в ролята на Феб/ и Александър Панайотов /Клопен/, както и Гергана Николаева, която сияе в ролята на Фльор де Лиз.

Не на последно място – блестяща и спираща дъха изява на великолепната балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината Силвия Томова. Много силен акцент и търсен елегантен контраст в изпълнения с драматизъм спектакъл е участието на децата от Детско-юношеската студия за опера и балет. Към тях се присъединяват и децата на „Ние сме музиканти” Христослава Колева и Иван Бакоев – новите обаятелни звезди-деца на Старозагорската опера /със синдром на Даун/.

Участват още оркестър и хор на Старозагорската опера. Спектакъла ще дирижира маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев. Режисьор на постановката е Виолета Горчева, автор на декора и костюмите Денис Иванов.

Предварителна продажба на билети - на касата на НДК, онлайн и в мрежата на Ивентим.


На 27 април, четвъртък, от 19.00 часа уникалната постановка на Старозагорската опера на операта ”Палячи” от Руджеро Леонкавало ще бъде представена на арената на Академичен цирк „Балкански” / цирковата площадка в парк „Възраждане“ – квартал Зона Б5/. Още с появата на този забележителен спектакъл преди 5 години и най-скептично настроените консервативни почитатели на оперното изкуство възкликнаха възторжено и заявиха, че подобен спектакъл е невиждан и възхитителен като замисъл и осъществяване.

Роден по идея на знаменития български тенор Калуди Калудов и блестящо реализиран от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Продукция, вдъхновена от историята на пътуващата театрална трупа и превърнала се в модел на творческо единомислие и хармония между двете пленителни изкуства – операта и цирка.
Именно с този спектакъл Калуди Калудов реши да отпразнува своята 70-та годишнина и респектиращи 45 години на сцената:

„Това е моят живот – пътувания, сцени, вълнения…Животът на артиста с неговите лични преживявания и несравними с нищо друго мигове, когато публиката крещи неистово „браво”. Имал съм всякакви моменти – на признание, както и на безкомпромисни критики. В нашата професия не е всичко „цветя и рози” – веднъж ти се „изстрелваш” на върха като заместваш болен колега, друг път – ти си в подобна ситуация и понякога се налага да пееш болен и никой не се интересува как си. Сменял съм колега по средата на спектакъла, а в „Атила” – записът на РАИ от Миланската скала, когото всички познават и ми отреждат водещо място в ролята на Форесто, пях с 39 градуса температура. И все пак! Чувствам се щастливец, защото моята „звезда” изгря, когато в световните театри пееха тенорите-легенди като Доминго, Павароти, Атлантов, Нийл Шиков…Пял съм с най-великите певци и диригенти, работил съм с режисьори-гиганти в нашата професия! Какво повече! Остава да предам нататък знанията и уменията си и обожавам да работя с моите ученици – пак така, както и в пеенето, неуморно и отдадено. На това ги уча – няма как да стане чудото без труд и посвещение. Сега се радвам и гордея с техните успехи и като мога – пътувам, за да ги гледам и да им ръкопляскам. Чувството е неописуемо! Обичам този спектакъл на „Палячи”. Исках да го направим много по-рано, но съдбата реши да бъде със Старозагорската опера и съм благодарен на Огнян Драганов, че нито за момент не се поколеба и „Палячи”- опера в цирка вече е на 5. Така си го представях и с радост участвах след неговата премиера в Стара Загора и в неговото турне в София, в Пловдив, във Варна, в Несебър. Този спектакъл никога не е един и същ – ето сега отново цирковите артисти ще ни изненадат с разкошни номера от своята нова програма. Нетърпелив съм да видя какво са ни подготвили! Това, което си пожелавам е само здраве и ще се постарая да не разочаровам моята публика в София!”.

„Златният глас” на България Калуди Калудов ще изпълни ролята на Канио, а в ролята на Неда ще му партнира неговата съпруга сопраното Анна Дитри. В ролите на Директора на цирка ще дебютира баритонът Матеуш Михаловски /носител на първа награда от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов”-Бургас 2022/, а младият украинец Назар Микуляк ще изпълни за първи път ролята на Силвио. Талантливите млади оперни певци са ученици на Калуди Калудов и подготвят усърдно ролите си със своя Маестро.

В ролята на Тонио зрителите ще имат възможността да се срещнат с изкуството на утвърдения баритон Нико Исаков, а ролята на Бепо ще бъде изпълнена от солиста на Старозагорската опера Ивайло Йовчев.

Участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера, артисти от Академичен цирк „Балкански”. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, диригент на хора Младен Станев. Автор на костюмите и сценографията е художникът Каталин Йонеску-Арморе, костюмите на хора са на Салваторе Русо.

Предварителна продажба на билети - в мрежата на Ивентим и на касата на Академичен цирк „Балкански“/цирковата площадка в парк „Възраждане“ – квартал Зона Б/

Ключови думи: