Stabat Mater от Джовани Перголези ще звучи на Великденския концерт на

Stabat Mater от Джовани Перголези ще звучи на Великденския концерт на "Митонисимо"

На 11 април от 19.00ч. във Военния клуб в София

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с диригента Огнян Митонов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 11 април от 19.00ч. Камерен Оркестър „Митонисимо“ с диригент Огнян Митонов ще изнесе Великденски концерт в изящната зала на Военния клуб в София. Богатата програма включва произведения от Моцарт, Вивалди, Перголези, Менделсон, Верди, Шуберт, Хендел, Гуно, Франк, Брукнер и Качини. Солисти са блестящото сопрано Гиргина Гиргинова, примата на Софийската опера - Гергана Русекова и многообещаващото младо сопрано Петя Миленова. От Германия, специално за концерта, пристига и басът Славин Пеев. Хорът на медиците „Родина“ ще се включи активно в съвместни изпълнения с оркестъра.  Диригентът на концерта, Огнян Митонов, ще бъде и солист с изпълнения на кларинет.

Снимка: Огнян Митонов

Специален акцент в програмата заема Stabat Mater от Джовани Перголези. Това силно емоционално и въздействащо произведение авторът пише докато е тежко болен и го завършва малко преди да напусне този свят, на 26 годишна възраст. Чрез средствата на музиката, тази своеобразна лебедова песен на младия композитор пресъздава размисъл на човек за мъката и душевното състояние на Дева Мария пред разпнатия Божи син. Хармоничният език на Перголези изпреварва времето си. Жан-Жак Русо описва първите тактове  като:„най-съвършените и трогващи, излезли изпод перото на музикант”. Върху същия текст са композирани десетки произведения, но Stabat Mater на Перголези остава най-популярното и изпълнявано повече от 280 години. Това е и най-често отпечатваната музикална творба през 18 век.

Билети на касите на EasyPay, онлайн през epaygo: https://epaygo.bg/2972122382 и на място преди концерта.

Камерен Оркестър „Митонисимо” е създаден в края на 2008 г. от диригента Огнян Митонов. В състава му влизат едни от най-ярките млади инструменталисти, представители на нежния пол. Важна и интересна особеност на оркестъра е, че неговите виртуозни музиканти са и солисти на състава. Диригентът също често е солист в програмите. В концертите на оркестъра по уникален начин се съчетават ансамбловите и солистичните изяви, инструменталното с вокалното изкуство, класиката със съвременни произведения. Често участват изтъкнати оперни певци, както и хорове. Програмите са внимателно подбрани и се представят пред публиката по интересен и увлекателен начин.

Ключови думи: