Соня Йончева - с награда

Соня Йончева - с награда "Opus Klassik" и звание „Почетен гражданин на Пловдив"

Чуйте в звуковия файл под главната снимка думите на кмета на Пловдив Здравко Диимтров, председателя на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и Соня Йончева по време на официалната церемония по удостояване със званието "Почетен гражданин на Пловдив"

Българското сопрано Соня Йончева спечели наградата  "Opus Klassik" в категорията „Певица на годината” за своя албум „Rebirth” на английски език. "Opus Klassik" са европейския еквивалент на наградите „Грами”. Официалната церемония по раздаването на престижните отличия ще бъде на 10 октомври 2021г. в Концертхаус-Берлин. Тя ще бъде излъчвана по най-големите телевизионни канали в Европа.  „Много съм щастлива, че печеля тази престижна награда с един албум, който е много близък до сърцето ми”, сподели Соня Йончева.

През есента Соня Йончева ще направи серия от концерти с програмата от албума „Rebirth”,  в който наред с класическия репертоар, има и две песни- българската „Заблеяло ми агънце” и „Like an Angel passing through my room” („Като ангел минаващ през моята стая”) от репертоара на АББА, за която световноизвестното българско сопрано получава благословията на Бени Андершон от шведската група.  Албумът „Rebirth”,  издаден от Сони класикъл, е сред най-продаваните звукозаписни оперни проекти за последната година.

Снимка: Александър Богдан Томпсън, sy11events

На 25 август 2021г. Соня Йончева стана почетен гражданин на родния си град Пловдив. „Щастлива съм, че получавам признанието на моите съграждани. Благодаря, Пловдив за любовта и подкрепата“, каза развълнувана Соня Йончева след  тържествената  церемония. Председателят  на Общински съвет – Пловдив инж. Александър  Държиков връчи на Соня Йончева Почетен знак с лента, символизираща знамето на град Пловдив и удостоверение по образец, поставено в рамка.

Припомняме Ви,че по предложение на кмета на Пловдив  Здравко Димитров, Общинският съвет на града гласува Решение №25, взето с протокол №2 от 16.02.2021 г. за удостояване на Соня Йончева  със званието „Почетен гражданин на Пловдив“ заради „изключителния ѝ принос в областта  на  оперното  изкуство и обществения живот, многобройни  заслуги  за развитието и популяризирането на културата и утвърждаване  на националния и международния  престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на  млади  български оперни таланти.“

Соня Йончева обеща, че и в бъдеще ще свързва творческите си проекти с родния си град. Соня успя да покаже на децата си Матео и София любими места от  Града под тепетата.

На 31 август в 20 ч. Соня Йончева  ще излезе на сцена пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ заедно с Краля на операта Пласидо Доминго. Поради големият интерес организаторите от SY11 пускат допълнителна възможност за  билети, които може да откриете на: https://epaygo.bg/3107431516 . Концертът ще бъде излъчен в целия свят онлайн. Билети за стрийминга на: – watch.sy11events.com

„Гала в София“ включва програма с популярни  арии от прочути опери, подбрани  специално  за българската публика, под  съпровода  на  Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

Ключови думи: