Соня Йончева преди началото на „Съкровени гласове“:

Соня Йончева преди началото на „Съкровени гласове“: "Обичам да сплотявам хората около мен"

Вокалният сезон започва с „Испански страсти“ на 27 октомври от 19.00ч. в зала „България“

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми със Соня Йончева, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Изтъкнатата оперна певица Соня Йончева влезе в образа на Чо Чо Сан в операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини в спектакъла на Баварската щатсопер. Тя направи дебют в тази роля на сцената в Мюнхен, където си партнира с тенора Фреди де Томазо, както и с българския диригент Боян Виденов, с когото сопраното споделя близко приятелство. „Обожавам това чувство да споделяш сцената и живота с хората около теб“, разкрива певицата пред Classic FM.

Оперната прима разказва повече за своя проект с мотото „Съкровени гласове“, част от който ще бъде концертът „Испански страсти“ на 27 октомври от 19.00ч. в зала „България“ заедно с испанския тенор Исмаел Жорди и пианиста Рубен Фернандес Агире. „В зародиша на „Съкровени гласове“ е точно този концерт – да можем да покажем човешкия глас в една много по-интимна форма. Да оставим настрана помпозния звук и големите декори и да се съсредоточим единствено и само върху изпълнението и индивидуалността на всеки един артист“, обяснява световноизвестната певица. „Сарсуелата не е много позната в България, но пък доставя огромно удоволствие на всяка една публика и вдига на крака една цяла зала“, допълва сопраното за характерната комбинация от музика и танц, на която публиката ще може да се наслади.

„Този първи сезон съм избрала едни от най-талантливите и (…) обещаващи млади артисти (…) на небосклона на класическата музика“, казва Соня Йончева за своя подбор на певците за сцената на „Съкровени гласове“. Тя споделя впечатленията си от тези „изключително надарени, но също и много интелигентни артисти“. „Не се страхуват с (…) един голям замах да покажат индивидуалността си“, споделя оперната прима. На 18 ноември на сцената ще излезе Фреди де Томазо, наричан още „младия Павароти“; на 2 декември публиката ще чуе самата Соня Йончева под палката на Зефира Вълова и нейния оркестър; а през февруари ще пее контратенорът Якуб Йозеф Орлински. Сезонът ще приключи с участието на сопраното Фатма Саид през март, Елза Драйзиг през април, а през май ще се присъедини и мецосопраното Клементин Марген.

„Харесва ми тази организаторска работа, защото аз обичам да сплотявам хората около мен. (…) Харесвам всички да са събрани с идеята да правят музика и да доставят емоции“, разкрива ангелогласната Соня Йончева за ролята си на организатор на събитието „Съкровени гласове“.

„Ние живеем в такива времена, в които все повече трябва да изпращаме едно съобщение на света и на всички около нас, че трябва да сме по-обединени, (…) да сме силни и да сме заедно‘, коментира оперната прима.

Ключови думи: