Соня Йончева като Федора на 14 януари в кината

Соня Йончева като Федора на 14 януари в кината

Спектакълът на Метрополитън опера

Големите кинотеатри в Америка и Европа ще покажат на 14 януари новата постановка на операта „Федора“ от Умберто Джордано, режисирана от Сър Дейвид Маквикър в Метрополитън опера с участието на българското сопрано Соня Йончева и полският тенор Пьотр Бечала. Все още не е ясно в кои български кина ще бъде показана пищната постановка, която получи отлични ревюта от медии и публика.

На премиерата на 31 декември в Ню Йорк публиката посрещна с бурни овации Йончева още при появата й на сцената, съобщават медиите отвъд океана.

Снимка: SY11

Критиците не пестят суперлативи за изявата й:

Сопраното Соня Йончева, един от най-завладяващите артисти днес, пее главната роля на руската принцеса от 19-ти век, която се влюбва в убиеца на годеника си, граф Лорис, изпята от звездния тенор Пьотр Бечала.…Йончева блести в тази сложна роля, а гласът й е могъщ и овладян“ Broаdway review

“Сопраното Соня Йончева и тенорът Пьотр Бечала, играещи аристократи, затворени в поредица от предателства и контра предателства, пеят страстно -обичани и яростни;  Постановката на Дейвид Маквикар е динамична и красива.The New York Times

Мирела Френи, последното сопрано, което пее Федора в Mет, излъчваше величие и сдържана страст.  За сравнение Йончева беше по-властна и опасна, пеейки със свобода, която не се забелязваше нито в соловия й рецитал, нито като Елизабет дьо Валоа в „Дон Карлос“ от Верди миналия сезон.  Емоционалната буря на Федора разпали емоции в Йончева, което доведе до свободно плавно, сладострастно звучене, равностойно на физическия блясък, който тя внесе в ролята.” New York Classical Review

За Йончева срещата с Федора от едноименната опера на Умберто Джордано е втора, след успеха й през миналата година в същата роля в постановка на „Ла Скала“ в Милано.

„Федора“ е сложна опера, за която е нужно време както на артиста, така и на публиката да се ориентира в заплетената фабула“, споделя Йончева.

Двете постановки на операта в „Ла Скала“ и Метрополитън са коренно различни. В Италия е направена съвременна версия, а в Ню Йорк – класическа.

И двете са предизвикателство за мен като артист, защото изискват добро актьорско разчитане на либретото и отлична вокална форма“, казва българското сопрано. 

Соня Йончева е любимка на американската критика и публика още с дебюта си в Метрополитън като Джилда в „Риголето“ през 2013 г.

Ролята на Федора е първата поява на живо в Ню Йорк на Соня Йончева след пандемията от Ковид-19.

„Тя е в изключителна вокална и физическа форма“, отбелязват американските медии. Според директора на Метрополитън Дейвид Гелб театърът днес има нужда от звезди като Йончева, за да върне публиката в операта.

През новия сезон Йончева ще се задържи в Ню Йорк дълго, защото ще участва в още няколко постановки на Метрополитън. В края на февруари тя ще пее в „Норма“ на Белини след успеха й в същата роля в „Ковън гардън“ в Лондон и Театро „Роял“ в Мадрид, в „Бал с маски“, „Медея“ и „Дама Пика“,  за чийто премиери все още няма дати.

За Нова година Йончева събра семейството си в Ню Йорк, където отпразнува и рождения си ден. В луксозния апартамент срещу Метрополитън Соня споделя дните след Нова година със съпруга си Доминго Хиндоян, който е главен  диригент на Филхармонията в Ливърпул, майка си Теменуга Йончева, която се грижи за двете им деца Матео и София.

„Великден ще празнувам обаче в България, защото това е един от най-хубавите християнски празници“, каза Соня Йончева. Световноизвестното сопрано ще зарадва българските си почитатели с два концерта с бароков репертоар – на 12 и на 15 април в столичната зала „България“ заедно с фестивалния оркестър „Изкуството на барока“  с диригент Зефира Вълова.

Билети от epaygo.bg и в касите на EasyPay.

Ключови думи:
@