Софийската опера представя „Валкюра“ на Майските оперни вечери в Скопие на 18 май

Софийската опера представя „Валкюра“ на Майските оперни вечери в Скопие на 18 май

Пътят на „Българският Вагнер“ в чужбина продължава в Скопие, Северна Македония

Историческият подвиг на Софийската опера вече петнайсет години да създава и утвърждава нова традиция в националната музикална култура на България с нови естетически хоризонти на репертоар с перли от световното оперно творчество на Рихард Вагнер, извиси престижа ѝ не само за нашата оперна традиция, но и за чужбина.

Походът на представяне на Вагнеровите постановки в чужбина започна първо през 2012 г. със „Зигфрид“ на Рождественския форум в Минск, Беларус. През 2015 г. „Тристан и Изолда“ участва в традиционния Люблянски фестивал в Словения. Същата година в Германия, родината на композитора, в старинния град Фюсен бяха играни четирите опери „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. През 2018 г. тетралогията беше възторжено аплодирана на Историческата сцена на Болшой театър в Москва, Русия.

През този сезон, отново във Фюсен, беше представена новата постановка на „Валкюра“. 

 

На 18 май „Валкюра“ ще се играе в Скопие.

Режисьор е Пламен Карталов, диригент Евън-Алексис Крист, сценограф Ханс Кудлих, костюми Християна Михалева-Зорбалиева.

Главните роли ще изпълнят Томас Хол – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Ангел Христов – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде.

„Това е най-ексклузивното събитие на фестивала“ подчерта художественият ръководител на Операта в Скопие Орце Ицковски.

„Операта на Вагнер "Валкюра", с която ще гостува Софийската опера и балет, ще бъде първото изпълнение на творба на Вагнер на наша сцена“ – отбелязва сайтът „Република онлайн“. 

Ключови думи: