Софийската опера поставя за първи път „Медея“ от Луиджи Керубини
Снимка: Валерия Карвино

Софийската опера поставя за първи път „Медея“ от Луиджи Керубини

На 23, 24 и 25 февруари

За първи път в България ще бъде поставена операта „Медея“ от Луиджи Керубини, в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари.

Премиерните спектакли се посвещават на 110-годишнината от рождението на световноизвестния бас Борис Христов и на 100 годишнината от рождението на Мария Калас.

Това е третата оперна премиера за този сезон след „Амадис Галски“ на Хендел и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини.

Продукцията се подготвя от елитен италиански екип, който включва:

Диригент Франческо Роза,

Режисьор Марко Гандини,

Сценограф Андреа Токио,

Костюми Марио Диче.

Още в края на миналия сезон се състоя първата среща на постановъчния екип със солистите. През есента в ателиетата на Националната опера пристигнаха авторите на костюмите и на декора, за да започнат подготовката за тази мащабна продукция, която обогатява репертоара ни с едно от най-трудните оперни заглавия.

Постановъчен екип

Маестро Франческо Роза отдавна работи със състава на Националната опера като дирижира едни от най-атрактивните заглавия в репертоара ни – „Лакме“ от Делиб, „Жената от езерото“ и „Севилският бръснар“ от Росини. Режисьорът Марко Гандини е от новото поколение талантливи италиански режисьори. Бил е асистент на Франко Дзефирели и Греъм Вик, а последните му ангажименти са в Миланската Скала, Хамбург, Каракас, фестивала в Сполето и др.

Андреа Токио работи като сценограф и дизайнер на осветлението, изпълнявайки различни проекти в Италия, Нидерландия, Грузия, Белгия, Бразилия, Унгария, Франция, Испания, Швейцария, Арабските емирства, Саудитска Арабия. Последните му сценографии са за Римската постановката на „Кайзерът на Атлантида“ на Улман, както и за „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт за Естонската опера.

Модният дизайнер Марио Диче подготвя костюмите за тази впечатляваща продукция, които ще пристигнат директно от ателиетата му в Италия. На 20 февруари той ще представи своята колекция по време на Седмицата на модата в Милано.

Певците

Ролята на Медея е мечта за всеки сопран, което споделиха и трите солистки на операта, които подготвят партията – Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Диана Ламар. Язон – неверният любим на магьосницата ще бъде пресъздаден от Даниел Острецов и Даниел Дамянов, а в образа на царя на Коринт Креон ще се превъплътят Петър Найденов и Стефан Владимиров. Един от важните образи в оперната интрига е Нерис, вярната придружителка на Медея, която ще представят Виолета Радомирска и Цвета Сарамбелиева. Ролята на нежната Глауче, която трябва да се омъжи за Язон, но става жертва на отмъщението на Медея, е поверена на Станислава Момекова и Диана Василева.

Историята на Медея

Историята на митичната магьосница Медея, претворена в музика от Луиджи Керубини е по либретото на Франсоа-Беноа Хофман, създадено по едноименните трагедии на Еврипи, Сенека и Пиер Корней.

Действието се развива в древния град Коринт, години след като Медея е помогнала на Язон да вземе Златното руно. Трагичната развръзка на тяхната история ще се случи точно в тази сценична творба. След като Язон отказва да се върне при Медея, дори и след заплаха да убие децата им, тя изпраща отровни дарове на новата му съпруга Глауче, пронизва с нож двамата им сина, проклина Язон, подпалва храма и отлита сред пламъците.

Премиерата на "Медея" е на 13 март 1797 г. в театър "Фейдо" в Париж. Творбата е оценена изключително високо от немските композитори Бетовен и Брамс. Интересът към операта се възражда през 20 век, най-вече след интерпретациите на Мария Калас.

Луиджи Керубини е създал изумително красиви арии и дуети за главните герои, както и ефектни хорови сцени, които допълват оперната интрига.

Въпреки че едва тази година операта ще има своята премиера у нас, редица български певци са участвали в различни постановки по света през годините. На първо място това са нашите прочути баси – Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и Димитър Петков, чиито интерпретации на образа на Креон са сред всепризнатите оперни образци. Великолепни изпълнителки на Нерис са мецосопраните Маргарита Лилова и Александрина Милчева. Друг мецосопран пресъздал образа на вярната помощница на Медея е Виолета Радомирска, която участва в постановка през 2000 г. в Цюрих и само преди месец отново изпълни ролята в Берген, Норвегия. Соня Йончева е единствената българска певица, която е изпълнявала ролята на Медея - в Берлин през 2018 г. За своите изпълнения тя получи най-ласкави отзиви.

Ключови думи: