Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров направиха нови записи на химните на България и Европа

Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров направиха нови записи на химните на България и Европа

Новите записи са направени в зала „България“

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи на двата химна в края на април. Те ще бъдат качени на сайта на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безвъзмездно, съобщават от Министерството на културата.

Новите записи са направени в зала „България“ и освен че притежават висока художествена стойност, отговарят и на технически изисквания на новото време. През XXI век – времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз“ – споделя министър Тодоров.

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е утвърдена за химн през 1964 г. През годините текстът е променян многократно. Оркестрацията на официалната версия на българския химн е на големия български композитор Александър Райчев.

През 1972 г. Съветът на Европа приема „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на Европейската общност за официалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от „Ода на радостта“ от Фридрих Шилер. Тази година Виена, Париж и Милано честват 200-годишнината на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Премиерата на творбата е била на 7 май 1824 г. във Виена.

Чуйте и вижте повече ТУК

Ключови думи: