Събират кандидатури за първото голямо международно изложение за съвременното изкуство в България
Снимка: Classic FM

Събират кандидатури за първото голямо международно изложение за съвременното изкуство в България

„Sofia Art Fair“ ще се проведе в периода 3-6 октомври 2024 г.

От 3 до 6 октомври 2024 г. България за първи път ще стане домакин на престижно международно изложение за съвременно изкуство. „Sofia Art Fair“ ще се проведе в иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк и ще обедини художници, галерии, колекционери, представители на бизнеса от различни страни и международната професионална общност. 

Снимка: Classic FM

В рамките на три дни посетителите на „Sofia Art Fair“ ще се насладят на творчеството на актуални съвременни художници и ще се запознаят с  разнообразието и тенденциите в най-новото изкуство. Програмата от съпътстващи събития ще постави на фокус теми като изкуствения интелект и виртуалната реалност, хоризонтите и предизвикателствата, които технологията разкрива пред творците и културата като цяло. Предвидени са специални кураторски обиколки, които ще запознаят отблизо гостите с творбите на участниците, срещи с автори, както и богата съпътстваща програма с изявени гости от България и Европа. Така „Sofia Art Fair“ ще се превърне в платформа за значими срещи, създаване на лични и професионални контакти, а най-изкушените ще могат да закупят произведения с колекционерска и инвестиционна стойност.

Снимка: Classic FM

В централното изложбено пространство галерии от България и Европа ще покажат произведения на избрани автори. Паралелно, в рамките на форума, ще се реализира изложба на млади български съвременни художници, чието участие в инициативата е безвъзмездно. Всички галерии и автори ще бъдат селектирани от международно жури от куратори и изкуствоведи. То се състои от: Радослав Механджийски (изкуствовед и куратор, на снимката горе), Теодора Константинова (изкуствовед и куратор, на снимката долу), Йохан Густавсон (куратор, Нидерландия), Мартина Йорданова (куратор) и Нина Гшайдер (изкуствовед и колекционер, Австрия).

Снимка: Classic FM

“Sofia Art Fair“ е трансформиращо визуално-културно изживяване, което обединява художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от България и Европа. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася за растежа на пазара на изкуство в България. Организатор на амбициозното за страната ни събитие е Фондация „София диша“, която реализира успешно фестивала за градска култура „София диша“, провеждан години наред в столицата. В него изкуството и таланта си проявяваха артисти в областта на музиката, танца, изящните и приложни изкуства, киното, театъра, архитектурата, дизайна, социалните и образователните инициативи и екологията.

Желаещите да вземат участие в “Sofia Art Fair” могат да заявят своята кандидатура като попълнят апликационна форма от 18 януари 2024 г. до 31 март 2024 г. в сайта www.sofiaartfair.art

Снимка: Classic FM

Консултанти на проекта са: Снежана Кръстева (куратор), Мария Василева (изкуствовед и куратор), Христина Бобокова (изкуствовед и арт мениджър), Николай Неделчев (колекционер), Франц Ийм (колекционер, застраховател на изкуство, Австрия), Симона Кръстева. 

Снимка: Classic FM

Ключови думи: