Людмил Ангелов събира виртуози на пианото от 19 октомври до 13 ноември в София

Людмил Ангелов събира виртуози на пианото от 19 октомври до 13 ноември в София

Започва Международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца” в столицата

През 2024 година, фестивалът "Пиано Екстраваганца" ще представи четиринадесетото си поредно издание. Серията от 6 концерта, от 19 октомври до 13 ноември, е част от Културния календар на Столична община и се организира от Фондация „Пиано Екстраваганца“, с подкрепата на Министерството на културата и СО. Партньори на фестивала са СГХГ, Софийската филхармония, Италианският културен институт, Институтът “Сервантес”, “Sofia Live Club” и Полският институт.

В емблематични локации на София като СГХГ Камерната зала “България” и Sofia Live Club, меломаните ще могат да се насладят на вълнуващи клавирни рецитали, два камерни концерта и един джазов концерт. Фокусът, разбира се, е върху музиката за пиано, инструментът който присъства във всички програми от събитието.

В рамките на фестивалната програма публиката ще може да се наслади на изкуството на такива изключителни артисти като Albert Mamriev (Израел/Германия), Epifanio Comis (Италия), номинираният за “Грами” джаз пианист Iván “Melón” Lewis (Куба/Испания), Симеон Гошев, Paolo Francese (Италия), Амели Сакаи-Иванова, Камерен ансамбъл “Софийски солисти” както и дебютния рецитал на Теодор Пазов Василев.

Концертите от фестивалната програма са с вход свободен за ученици и студенти по музика от всички учебни заведения в страната.

Пълната програма на фестивала можете да видите на http://www.piano-extravaganza.com/

Като важна част от мисията на фондация “Пиано Екстраваганца” да подкрепя младите дарования, в рамките на фестивала се провежда и цикълът “Млади таланти на пианото”, в партньорство с Полския институт. В четири концерта български и чуждестранни млади пианисти имат възможност да се представят с клавирен рецитал пред взискателната публика в София.

Повече за организаторите: Фестивалът се организира от фондация “Пиано Екстраваганца”. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на музикални партитури на малко познати творби и тяхното изпълнение във фестивалните концерти.

Повече за фестивала: Фестивалът “Пиано Екстраваганца” е едно от значимите музикални събития в България и Източна Европа. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия, като наградата “Музикален проект на годината” в годишните награди на предаването “Алегро Виваче” на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

Ключови думи: