София Меликян се завръща на българска сцена

София Меликян се завръща на българска сцена

20 септември, 19.00 ч., зала НМА

Пианистката София Меликян, наречена още „изключително чувствителна изпълнителка, която винаги подчинява техническите аспекти на реториката ….. пицикато“ , ще се представи отново на българска сцена в програма на новия градски фестивал за култура и изкуство „Аз съм София“, като част от програмата „София празнува 17-ти септември“.

С албума си и предстоящия концерт на 20 септември под надслов Отдалечено присъствие София Меликян представя програма от испански и френски произведения, отдаващи почит на Рикардо Винес (1875-1943) - влиятелният каталонски пианист и композитор, който винаги е бил запален по новата музика от съвременни композитори.

Родената в Ереван, Армения, но израснала в Испания, София Меликян я прави музикант с разнообразни културни влияния, обогатяващи нейната чувствителност и репертоар, като солистка и страстен камерен музикант. Тя развива своята концертна дейност предимно в Испания и по света. Пианистката си е сътрудничила с артисти като Амори Коейто, Гари Хофман, Торлейф Тедийн, Таня Бекер - Бендер, Силвия Симионеску, Лиз Берто, Ким Кашкашян, Карен Узуниан, Филип Графин и др. Като член на бившето базирано в Ню Йорк Сима Трио, Меликян пeчели златен медал на Международния конкурс за камерна музика на Нова Англия в Бостън. Нейното новосформирано трио с цигуларя Давид Арутюнян и виолончелиста Микаел Хахназарян наскоро издаде за британския лейбъл "Rubicon Classics" албум, включващ клавирни триа Op. 87 и 101 от Брамс. Компактдискът е първият том от поредица от записи, посветени на камерната музика на Брамс с пиано. Избрано за CD на деня от France Musique, то продължава да получава ентусиазирани отзиви от международната преса.

Програмата на клавирния рецитал включва следните произведения:

Рикардо Винес:

Призрачен менует в памет на Морис Равел

Кринолин или валсът по времето на Монтихо „За моя скъп Леон-Пол Фарг“

 

Морис Равел:

Из сюита Miroirs (Огледала)

1. Noctuelles (Нощни пеперуди)

2. Oiseaux tristes (Тъжни птици, посветен на Рикардо Винес)

4. Alborada del gracioso (Зората на забавното)

 

Деода дьо Северак:

Сюита „В Лангедок“

1. Vers le mas en fête (Към празнуващия чифлик)

2. Sur l’étang, le soir (На езерото, вечерта)

3. À cheval dans la prairie (На кон в прерията)

4. Coin de cimetière au printemps (На ъгъла на гробището през пролетта, посветено на Винес)

5. Le jour de foire, au mas (Панаирен ден на хората)

 

Хоакин Турина:

Mujeres Españolas (Испанки), Op. 17

1. La madrileña clásica (Типичното момиче от Мадрид)

2. La andaluza sentimental (Сантименталното момиче от Андалусия)

3. La morena coqueta (Тъмнокосата кокетка)

София Меликян пристига в София по покана на фестивала, защото философия на „Аз съм София“ е да обединява ценностите мъдрост (името на столицата), вяра, надежда и любов, като основополагащи принципи, които да съпътстват живота и развитието на град София. Към главните участници в събитията, освен безспорно познатите и обичани изпълнители се присъединяват непознати и чаровни лица и многобройни именници, от страната и чужбина, като пианистката от Армения, които празнуват.

Цялата програма на фестивала и участниците, може да видите на: https://iamsofia.bg/ 

Събитието е част от програмата „София празнува 17-ти септември“, която обединява партньорски организации и Общината в десетки прояви през септември, посветени на Деня на София и се осъществява с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.

Ключови думи: