София квартет открива сезона си с нова дама-концертмайстор

София квартет открива сезона си с нова дама-концертмайстор

30 октомври, 19:00 ч., Камерна зала България

На 30 октомври, най-старият квартет на Софийската филхармония ще изнесе първия си концерт за сезон 2023/2024. В Камерна зала България от 19:00 ч. ще прозвучат Струнен квартет в сол мажор, KV 387 от Волфганг Амадеус Моцарт и Струнен квартет №10, оп. 74, "Арфите" от Лудвиг ван Бетовен.
Дебют като примариус на състава ще направи Василена Милева.

Василена е от музикантска фамилия. Родена е в София. Завършва с отличие Кралската музикална академия в Лондон. Година по-късно се присъединява към студиото на проф. Хагай Шахам в университета в Тел Авив. През 2011 г. става член на представителния квартет на Buchmann-Mehta School of Music – Gertler, с който изнася концерти в Израел, Европа и САЩ. Свири с Президентския симфоничен оркестър в Северен Кипър. Същата година Василена е сред избраните цигулари да стажуват в Израелския филхармоничен оркестър, където работи със Зубин Мета, Кент Нагано, Кристоф фон Донани. Участвала е в майсторски класове на Захар Брон, Хаим Тауб, Юлиан Рахлин и Томас Брандис. Носителка е на редица награди и отличия, сред които стипендията Rowsby Woof за изявени музиканти.

Василена Милева застава на мястото на Кристина Хинова като примариус на квартета. Членове на „София квартет“ винаги са били най-изтъкнатите музиканти в страната. В момента втора цигулка в камерната формация е Йордан Димитров, който е концертмайстор на „Софийски солисти“. Виолончелистът Любомир Ников е концертмайстор на Софийска филхармония. Виолистът Валентин Геров е доайен на състава, водач на виолите в оркестъра “СИФ 309” за записи на филмова музика и носител на редица отличия, сред които „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата „Музикант на годината“ на предаването на БНР „Алегро виваче“ и Държавното отличие „Златен век“ за големи заслуги в областта на културата.

Музикантите са планирали нова серия събития, от превърналата се в запазена марка на състава серия - „Концерти с дрескод“, както и нова порция образователни видеа за деца.

През новия сезон „София квартет“ ще реализира два концерта с дрескод за възрастни – коледен и пролетен, като обещават на публиката в зала "България", сериозна музика и забавна атмосфера с много изненади.
Новите 5 образователни видеоклипа от поредицата „Концерти с дрескод за деца“, с музиката и интересните биографии на Шостакович, Равел, Дебюси, Прокофиев и Стравински, ще са достъпни през ноември за свободно гледане в Youtube канала на “София квартет“. Зад концепцията на „Концерти с дрескод за деца“ стои каузата на най-стария струнен квартет у нас „София квартет“ да постави основите на ранното музикално образование в България, запълвайки липсите в образователната ни система.

Проектът се реализира с подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

30 октомври, 19:00 ч., Камерна зала България
Билети: касата на зала България и онлайн в мрежата на Ивентим.

Ключови думи: