Снимки от „Европейски музикален фестивал“ показаха в изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“

Снимки от „Европейски музикален фестивал“ показаха в изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“

По повод девет десетилетия двустранни отношения

Снимки от концерти от програмата на „Европейски музикален фестивал“ бяха включени в изложбата „Аржентина и България: 90 години приятелство“, която бе открита от Посолството на Република Аржентина в София в сътрудничество с Държавния културен институт и Дирекция "Америка" към МВнР. Експозицията е посветена на деветте десетилетия от установяване на дипломатически отношения между нашите две страни и пресъздава различни моменти и документи от развитието им от 1931 г. до сега. Тя е част от общата ни история в областта на дипломацията, но също така представлява пътеводител, за да продължат Аржентина и България да надграждат своите двустранни връзки в бъдеще.

Всеки посетител може да разгледа снимки и изображения, които свидетелстват за събитията от политически, икономически и културен характер и др. Във фотоколажа с арт прояви и книги /вж.водещата снимка на публикацията/ е включена снимка от концерта на формацията „Белтанго“, който се проведе в „Европейски музикален фестивал“ през 2015г. в зала „България“.  Сръбските музиканти изпълниха любими танго композиции в аранжименти за танго квинтет и оркестър под заглавие ”Beltango Symphonico“, съпроводени от AGBU Sofia Chamber Orchestra под диригентството на Бедрос Папазян. Концертът бе съпътстван и от вълнуващи хореографски решения на танцовата двойка Даниел Аранда (Аржентина) и Анатина Люк (Швейцария). Ценителите на класическия звук ще открият и изображение от проекта „Танго“ на цигуларя Веско Панталеев- Ешкенази и пианиста Людмил Ангелов, който за първи път бе представен в рамките на фестивала през 2016г. и впоследствие доведе до поредица от успешни изяви на двамата музиканти в цяла България и издаване на едноименния компактдиск.

В експозицията ще видите също така дипломатическите документи, основополагащи отношенията, както и снимки на личности от всяка една от двете страни и тяхната дейност в другата. Показани са и изображенията на паметниците на най-големите ни национални герои, Хосе де Сан Мартин и Васил Левски, радетели за свободата на страните си по различно време и по различен начин. Също така ще разгледате снимки, разкриващи приятелските връзки между България и Аржентина чак до Антарктида.

 

Изложбата свидетелства също за значимостта на присъствието на български емигранти в Аржентина преди и след установяването на дипломатически отношения, които обогатяват културата на латиноамериканската страна и които и до днес поддържат живи българските традиции и обичаи в южната част на Американския континент.

В откриването взеха участие зам.министъра на външните работи на България Зарица Динкова 

Зам.министър Зарица Динкова на откриването на изложбата

и посланикът на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф /в превод на Галена Райчева/, чийто изказвания можете да откриете последователно в звуковия файл под главната снимка.

Н.Пр. Алфредо Атанасоф- посланик на Аржентина в България

„Аржентина и България: 90 години приятелство“ можете да разгледате в сградата на МВнР до края на месец август след предварително записване на телефон 02 948 06 41. Предстои валидирането на юбилейна пощенска марка, на която са изобразени маслодайната роза като символ на България и националното цвете на Аржентина сейбо.

Ключови думи: