Актьорът Мартин Паунов и композиторът Георги Стрезов - за „Случаят Тесла“ и новото българско детско кино

Актьорът Мартин Паунов и композиторът Георги Стрезов - за „Случаят Тесла“ и новото българско детско кино

Продукцията на режисьора Андрей Хадживасилев тръгва по кината от днес

Новият български детски филм „Случаят Тесла“ на режисьора Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино. Продукцията разказва за младия изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла за синтез на безжично електричество. С приятелката си Рая заминава на лагер в планината, където група ученици ще къмпингува заедно със скаути. Много приключения, съревнования и първи любовни трепети се заформят между децата, докато се разплита легенда за мистериозен върколак, бродещ в гората.

В ролята на Тони се превъплъщава младият подрастващ, но вече опитен актьор Мартин Паунов. "Слушам Моцарт, който ми помага да се концентрирам", признава талантливият юноша. "Не съм посещавал класически концерт, но съм бил на спектакли като "Цигулар на покрива" в Музикалния театър", посочва той. По думите му, артистът трябва да посещава такива събития, които го обогатяват и вдъхновяват. 

Автор на саундтрака на лентата е Георги Стрезов. "Работя с режисьора Андрей Хадживасилев още от 2006г. По-трудно е да пишеш музика за детско кино, защото в игралното можеш да "минеш по-леко" в музикален аспект", сподели композиторът. 

Мартин Паунов и Георги Стрезов споделят повече за филма в интервютата на Георги Митов-Геми, разположени в звуковия файл под главната снимка!

Снимка: Мирела Павлова

„Случаят Тесла“ спечели наградата на публиката за най-добър филм в конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза". Премиерната дата за разпространение на голям екран в България е 31 март 2023 г. Филмът бе представен в програмата на 27-ия „София филм фест“ и вече е селектиран на фестивали в Германия, Канада и Южна Корея.

В „Случаят Тесла“ участват Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов и Николай Върбанов.

Сценарият е дело на Виктория Пенкова и Пламена Велковски, оператор е Божидар Симеонов, композитор – Георги Стрезов, а продуценти са Пламен Йорданов и Андрей Хадживасилев.

Ключови думи: