След Олимпиадата в Париж Катя Буниатишвили не почива през лятото

След Олимпиадата в Париж Катя Буниатишвили не почива през лятото

През есента публиката я очаква в Швейцария и Франция

След като участва в откриването на Олимпиадата в Париж, носителката на наградата ECHO KLASSIK Катя Буниатишвили няма да почива през лятото, тъй като ще свири в Швейцария. Концертите й предстоят на 15 август в Таней и Мартиин на 23 август. Първата изява ще бъде със сестра й Гванца, като все още програмата на рецитала не е обявена. Вторият концерт ще бъде в памет на швейцарския журналист, инженер и филантроп Леонард Джанада, а в програмата са включени творби от Бах, Бетовен, Шуберт и Лист.

Припомняме ви, че неотдавна се появи новият албум на Катя Буниатишвили, който носи заглавието „Labyrinth Ephemera". Музикалната колекция от 7 песни продължава историята на огромния успех на едноименния албум, издаден през 2020 г. EP-то включва любими произведения от романтизма до съвременната класика от Бах, Шопен, Рахманинов, Макс Рихтер и е толкова изобретателно, чувствително и философско, колкото е и самата пианистка.

Снимка: Sony Music/Virginia Records

Катя Буниатишвили смята себе си за „човек изцяло на XX век" и не се припознава с днешните пианисти. Топлото, понякога скръбно свирене на Буниатишвили отразява близостта ѝ с грузинската народна музика, която, както тя потвърждава, е оказала голямо влияние върху нейното звучене. Музикалните критици подчертават, че в нейното свирене се усеща елегантна самота и дори меланхолия, което пианистката не смята за отрицателен признак. Катя  споделя: „Пианото е най-черният инструмент, символ на музикалната самота, с която дори пианистът трябва да свикне. Трябва да бъда психологически силна и да забравя залата, ако искам да я споделя с публиката".

Ключови думи: