След Брюксел и Париж Мария Мартинова от Тanguarda ще представи новия си албум в София

След Брюксел и Париж Мария Мартинова от Тanguarda ще представи новия си албум в София

Спектакълът на пианистката ще е със специалното участие на Владимир Михайлов

Mузикално – поетичният спектакъл “Нощ и Ден" ще обедини творческите енергии на две ярки артистични натури - пианистката Мария Мартинова и актьора и музикант Владимир Михайлов. Премиерата ще е в Зала „България“ на 30 септември в 19:30 ч. Изпълнявайки емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм, тандемът Мартинова – Михайлов ще поведе публиката на едно загадъчно и енигматично “пилигримство” към дълбините на човешката душа. В тази програма Музика и Поезия ще провокират съзнанието, отвеждайки го до една неизказна реалност. Това е първата колаборация между двамата артисти, които ще „заведат“ зрителите в Зала „България“ на темпераментно, пламенно и виртуозно „пътешествие“ с музиката на Клод Дебюси, Морис Равел и съвременния композитор Грегорио Занон и поезията на Пол Верлен, Шарл Бодлер и Алоизиюс Бертран. Спектакълът “Нощ и Ден” е своеобразно завръщане към “вътрешния храм”, който понякога изоставяме и в който изпитваме нуждата отново да влезем” – споделя Мария. Той е и официалното представяне на най-новия ѝ албум “Nuit et Jour” (Rubicon Classics) - "Нощ и Ден” пред софийската публика.

За „Nuit et Jour” International Piano Magazine пише: „Яркият запис на Мартинова е дяволска стихия на клавирното майсторство. Това, което прави този албум необичаен, е, че неговите програмни бележки са неразделна част от слушателското изживяване: част от литературния поток на съзнанието, предназначен да придружава музиката, непрекъсната поема в проза, написана от самата българска пианистка, с литературни намеци към Дебюси, вплетени в тях... Всяко произведение е подбрано така, че да пасне на нощната фантазия на Мартинова.“

Мария Мартинова започва да свири на пиано, вдъхновена от богатото музикално наследство в семейството си. Завършва НМУ във Варна с най-високо отличие, след това продължава образованието си в Националната музикална академия. Като носител на престижната стипендия „Владимир Хоровиц“ учи в Джулиард, а след това в Кралската Mузикална Aкадемия в Лондон.

Като многостранен изпълнител ангажиментите на Мария са я отвели до престижни зали като Jahrhundert Halle, Amsterdam Concertgebouw, De Doelen, Bozar, Flagey, the Barbican, St. Martin-in-the Fields, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, Cadogan Hall, Wiener Recital Hall, Alice Tully Hall, Зала „България“, Salle Cortot, Salle Gaveau. Тя е и емблематично име на международната съвременна танго сцена като основател на ансамбъл TANGUARDA.Мария е прекрачвала граници, както на държави, така и на жанрове, винаги следвайки артистичното си кредо. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е силно водена от вътрешната си нужда да разкаже на публиката история. Дискографията ѝ включва записи за EMI Records, Delphian Records, LP Classics, БНР и Rubicon Classics.

Билети ще откриете ТУК

Ключови думи: