Сион Найман преди концерта в София с Лора Маркова : „Всяка нота, която изпълняваме, е с мисъл за мир, за любов, за милосърдие“

Сион Найман преди концерта в София с Лора Маркова : „Всяка нота, която изпълняваме, е с мисъл за мир, за любов, за милосърдие“

На 17 октомври от 19:30ч. в Софийската градска художествена галерия

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми със Сион Найман, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
Във вторник (17.10.2023г.) от 19:30ч. в Софийската градска художествена галерия ще свири дуото Лора Маркова-цигулка и Сион Найман- виолончело. Младите музиканти са подготвили интригуваща програма, а в паузата публиката ще има възможност да се наслади на изложбата "Генко Генков. Отвъд видимото" по повод 100 години от рождението на художника. Билети ще откриете на място и ТУК,  а входът свободен само за ученици и лица до 18г.
 

Пред Classic FM виолончелистът Сион Найман разказва за своя предстоящ концерт в партньорство с цигуларката Лора Маркова: „Програмата е разнообразна, но произведенията ни не са случайни“. Освен творби на Райнхолд Глиер, Золтан Кодай и Бохуслав Мартину, интерпретация на чиято композиция донесе на младите музиканти специална награда на конкурса „Концертино Прага 2021“, публиката ще има възможност да се запознае с музиката на белгийските композитори виолончелиста Адриен-Франсоа Серва и цигуларя Хуберт Леонар. Младият музикант описва двамата виртуози като „основоположниците на белгийската (струнна) школа“, а Серве нарича „человия Паганини“. Сион Найман и Лора Маркова ще изпълнят на своя концерт 3me Duo de Concert, изцяло оригинална композиция на двамата белгийски музиканти.

За своето съществуване в днешните размирни времена младият челист споделя: „Няма как да сме безразлични. Всяка нота, която изпълняваме е с мисъл за мир, за любов, за милосърдие“. Той отправя своето послание към света с думите „Надяваме (се) разумът да надделее, мъдростта, музиката, любовта да са движещата сила, а не оръжието и личните интереси“.

Ключови думи: