Симфоничният оркестър на Сидни се завръща в акустично обновената си зала
Снимка: sydneyoperahouse.com

Симфоничният оркестър на Сидни се завръща в акустично обновената си зала

Откриването предстои

През юли Симфоничният оркестър на Сидни отново ще свири в обновената си концертната зала. Concert Hall на прочутата Опера в Сидни бе затворена преди повече от две години за ремонт, а откриването й най-сетне предстои – с концерти от 20 до 24 юли 2022г., под ръководството на новия главния диригент на състава, австралийката Симон Йънг. От февруари 2020г. оркестърът се помещаваше в сградата на Кметството на града, докато в Концертната зала се извършваха сериозни ремонтни дейности по подобряване на акустиката и достъпността за публиката. Ремонтът имаше за цел и да обнови сценичното пространство, както и задкулисните зони и да замени остаряващите театрални системи с нови и модерни конструкции. Програмата, която сега се подготвя за откриващите концерти, включва Симфония № 2 от Густав Малер „Симфония на Възкресението“ и световната премиера на творба от австралийския композитор Уилям Бартън.  

Домът на Симфоничния оркестър на Сидни е известната опера в града, където музикантите работят още от 1973г., когато бе открита прочутата с модерната си архитектура сграда. „През юли 2022г., след историческото подобрение на Концертната зала, ние ще се върнем под „платната на Операта“, и то с пълната сила на едно ново акустично преживяване!“, споделиха неотдавна оркестрантите. Това завръщане бележи и още едно начало – новият главен диригент ще поеме оркестъра – 61-годишната Симон Йънг. Австралийката беше избрана за поста през 2020г., но сега ефективно ще се влезе в ролята си на шеф-диригент, след като до момента има зад гърба си вече 25 години работа с оркестъра. От 2005-2015 г. тя бе генерален мениджър и музикален директор на Държавната опера в Хамбург, преди това – музикален директор на Opera Australia от 2001 до 2003г., била е главен диригент на Филхармоничния оркестър на Берген от 1999 до 2002г., от 2007 до 2012г. бе главен гост-диригент на Оркестър Gulbenkian в Лисабон, а от 2017г. стана главен гост-диригент и на Камерния оркестър на Лозана.

Настоящото подобрение на Концертната залата се смята за най-голямата  модернизация, която Операта в Сидни е претърпяла от самото си откриване през 1973. След десетилетия критики относно качеството на звука в залата, сега най-после са направени значителни подобрения в акустиката, на стойност от 200 милиона долара. Рори Джефс, управляващият директор на Симфоничния оркестър на Сидни, бе казал още в началото на ремонта, че „това би било като да извадите памучните тампони от ушите на публиката“ и че „тази сграда трябва да бъде абсолютна икона от световна класа както отвътре, така и отвън“. Концертната зала е сърцето на оперния театър и тя приютява дейността не само Симфоничния оркестър на Сидни, но и Австралийския камерен оркестър, както и филхармоничните хорови състави. Тук се поставят разнообразни сценични жанрове и далеч не звучат само симфонични концерти, има и програми от съвременна музика, беседи, комедии, циркови представления, кабаре и пр. Затова и промените трябваше да преобразят залата в място, подходящо за всички тези жанрове и артистични формации. Цялостният интериорен ремонт бе финансиран от правителството на Нов Южен Уелс.

Ключови думи: